• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +24°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

В Україні скасували ДПА. Що поставлять викладачі в атестат та як відбудеться ЗНО — пояснення МОН

Общество   
В Україні скасували ДПА. Що поставлять викладачі в атестат та як відбудеться ЗНО — пояснення МОН

 25 червня в Україні має розпочатися зовнішнє незалежне оцінювання. Через пандемію коронавірусу державний іспит вже перенесли з травня на літо, але зараз екзамен знову знаходиться на грані зриву.

ЗНО — це екзамен, на основі якого українці вступають до вишів. Випускники шкіл мають написати тести з трьох предметів: обов’язкова українська мова, вибір між математикою, історією чи англійською, та будь-який третій предмет. Ця система оцінювання має позбавити державу від корупції при вступі та надати дійсно розумним дітям навчатися безкоштовно.

Але цього року екзамен знаходиться на грані зриву через пандемію коронавірусу.

Учні шкіл, профтехів та студенти коледжів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019-2020 році, вже звільнені від державної підсумкової атестації. Відповідний закон 18 червня 2020 року ухвалила Верховна Рада України.

У додатках до свідоцтв про повну загальну середню освіту зазначається звільнення від державної підсумкової атестації. Водночас школярі мають право пройти ДПА за власним бажанням. Це стосується студентів: які у 2019-2020 навчальному році завершують здобуття ПЗСО та завершують навчання у 2021 або 2022 році; які у 2019-2020 навчальному році мають право повторного складання ДПА у формі ЗНО та завершують здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста у 2021 році.

Випускники 2020 року, які у 2019/2020 році, завершують навчання та мають право повторного складання ДПА у формі ЗНО, можуть подати заяви про звільнення від державної підсумкової атестації. Раніше видані накази про надання їм академічних відпусток мають бути скасовані. Крім того, школярі, які претендують на золоту або срібну медаль, мають право отримати такі медалі без проходження ДПА.

Водночас Закон не звільняє від проходження зовнішнього незалежного оцінювання здобувачів освіти, які планують вступати до закладів вищої освіти у 2020 році. «Іншого шляху вступу немає. Ми зобов’язанні забезпечити чесний та прозорий вступ», — розповіли у міністерстві освіти.

Зараз державна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій дозволила провести зовнішнє незалежне оцінювання з 25 червня до 17 липня. Про 22 червня 2020 року заявила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

“МОН, Український та регіональні центри оцінювання якості освіти, пункти тестування готові провести ЗНО-2020 у безпечних умовах згідно з рекомендаціями Головного державного санітарного лікаря України”, – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Так, під час зовнішнього незалежного оцінювання:

допуск до тестування відбуватиметься згідно з рекомендаціями Головного санлікаря (температура тіла не вище 37,2 С, відсутність ознак респіраторних захворювань, наявність маски або респіратора),

Держпродспоживслужба контролюватиме вимоги до пунктів тестування (відстань між учасниками не менше 1,2 м, масковий режим, наявність антисептиків, дезінфекція приміщень, організована утилізація використаних масок тощо),

діятимуть заходи для уникнення скупчень людей (більше часу для входу, проміжки часу для входу різних учасників, правильна організація черг із дистанцією),

діятиме супровід медиків та Національної поліції,

будуть залучені інструктори не з груп ризику.

Завдяки партнерам пункти проведення ЗНО забезпечені усіма необхідними засобами індивідуального захисту:

В інтерв’ю виданню РБК Любомира Мандзій розповіла, що система вступу у цьому році нічим не буде відрізнятися, окрім дат початку вступної компанії.

«Якщо ми говоримо про вступ цього та минулого року, він не буде відрізнятися нічим. Окрім того, що цього року буде можливість подати електронну заяву у свій кабінет з 1 серпня. Інших змін немає», — запевнила Мандзій.

Хочеш першим дізнаватися новини Харкова, України та світу?

Підписуйся на телеграм-канал: t.me/objectivetv або на вайбер-канал: https://cutt.ly/lyDk847

Автор: София Красникова
Популярно

Вы читали новость: «В Україні скасували ДПА. Що поставлять викладачі в атестат та як відбудеться ЗНО — пояснення МОН»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 23 июня 2020 в 18:47;
  • Корреспондент София Красникова в данной статье раскрывает новостную тему о том, что " З 25 червня до 17 липня в Україні має розпочатися зовнішнє незалежне оцінювання. Через пандемію коронавірусу державний іспит з травля перенесли на кінець червня, але зараз екзамен знову знаходиться на грані зриву".