• Вт 19.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 38.97
  • EUR 42.45

1 млн кубометрів небезпечної води щорічно скидають в річку Уди — екологічний стан водойм Харківщини під загрозою

Культура   
1 млн кубометрів небезпечної води щорічно скидають в річку Уди — екологічний стан водойм Харківщини під загрозою

Відбулася прес-конференція громадської організації «Чугуївська правозахисна група», де активісти розказали про екологічний стан водойм Харківщини. 

Річки Харківщини та водойми мають досить посередній стан. Комунальні підприємства не можуть ефективно очищувати воду. В результаті річки замулюються, вмирає рослинність, вода замилюється, річка міліє та піддається ерозії, — надають інформацію «Чугуївська правозахисна група».

Павло Іванін, представник «Чугуївської правозахисної групи»                                                                                   

За 2018 рік індекс забруднення у річці Сіверський Донець складав 3, річка насичена сульфатами та металами, та є помірно-забрудненою. Річка Уди має індекс 5 цього показника і є дуже забрудненою, має мутну воду та гнилой запах. 

Регіональний офіс водних ресурсів харківської області надав інформацію за 2018 рік, що КП «Чугуїввода» викинула в районні річки, зокрема в річку Уди, більше 1 млн кубометрів брудної води. Також 185 кг заліза, 56 кг нафтопродуктів та 7 тон фосфатів.

Павло Іванін, представник «Чугуївської правозахисної групи»                                                                           

Коли в річку скидають забруднення, то індекс хімічного споживання кисню (КСХ), який вимірюється в тонах розчиненого кисню і показує скільки потрібно кисню, щоб боротися з забрудненням, стає досить високим.

Цей показник досить високий в річках Харківщини. Увесь кисень йде на окиснення забруднення, і сама водойма перестає мати свій насичений кисень, який споживають риби, водорості та рослини. Це призводить до того, що стандартний біоценоз гине, а на його місце приходять анаеробні організми. Їх продуктом є сірководень, а далі йде вторинне забруднення новим біоценозом, і ставок біля Слобожанського агропідприємства гарний цьому приклад — червоний ставок через розмножені там водорості, — додає Павло Іванін, еколог. 

Картинки по запросу річка уди

Річка Уди. 

 

Павло Іванін, представник «Чугуївської правозахисної групи»                                                                         

Норма (ліміти) скидів формуються в водоймах для кожного підприємства, а при скиданні стічних вод у каналізаційну мережу існують правила прийому стічних вод в кожну окремо взяту каналізаційну мережу які часто ігноруються.
Нема чим окиснювати водойми, деформується ложе водойм, формуються болота, починається ерозія берегів.

Річка Сіверський Донець 2019 рік.

Нагадаємо, громадська організація «Чугуївська правозахисна група» розказала кому та на якій підставі належать пруди та озера в Харківській області, хто та чому забороняє місцевим жителям рибалити та хто забруднює воду.

Автор: Артем Мамонов
Популярно

Вы читали новость: «1 млн кубометрів небезпечної води щорічно скидають в річку Уди — екологічний стан водойм Харківщини під загрозою»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 23 октября 2019 в 14:22;
  • Корреспондент Артем Мамонов в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Річки Харківщини та водойми мають досить посередній стан. Комунальні підприємства не можуть ефективно очищувати воду. В результаті річки замулюються, вмирає рослинність, вода замилюється, річка міліє та піддається ерозії.".