• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

У Харкові презентували результати екологічного дослідження (відео)

Общество   
У Харкові презентували результати екологічного дослідження (відео)

Активісти громадських організацій Чехії та України вивчали вплив забрудненого повітря на здоров’я населення та оточуюче середовище у промислових містах: Кривому Розі, Дніпрі, Запоріжжі, Маріуполі та Харкові.

Катержина Крейчева, експертка відділу токсичних речовин та відходів екологічної організації «Арніка» (Чеська Республіка)

Это коалиция пяти городов, которые неформально сотрудничают в этом году вместе с общественной организацией «Арника» чешской, и организацией «Екодия», киевской. Эти все организации сотрудничают над одной темой — загрязнение воздуха в Восточной Украине.

Екологи відбирали проби піску з дитячих майданчиків, дна водоймищ та яєць домашньої птиці. Екологи вивчали ступінь забруднення повітря та продуктів харчування важкими металами та стійкими органічними сполуками. З’ясували, що у Харкові концентрація металів, таких, як цинк та кабмій на дні водоймищ, є найвищою з п’яти міст.

Йітка Стракова, координаторка екологічної організації «Арніка» (Чеська Республіка)

Гарною новиною є те, що концентрація важких металів у пісочницях та на дитячих майданчиках, у Харкові не перевищує норму. Тобто донні відкладення забруднені, а майданчики- ні. Ми вважаємо, що на майданчиках часто змініюють пісок, тому концентрація металів там у нормі. 

Екологи порівнювали ступінь забруднення металами із нормами для сільського господарства України, Чехії та країн Євросоюзу. Спеціалісти також виміряли концентрацію хімікатів у курячих яйцях. За висновками експертів, рівень хімічних сполучень у яйцях втричі перевищує норму, визначену як для України, так і для Євросоюзу.

Йітка Стракова, координаторка екологічної організації «Арніка» (Чеська Республіка)

 В курячих яйцях ми шукали стійкі органічні забруднювачі, які регулює Стокгольмський договір. Вони небезпечні тим, що накопичуються в організмі людини. Ми виміряли діоксини.

Еколог розповідає, що діоксини переносяться на частинах пилу від промислових підприємств та потрапляють до грунту, який клюють кури. Ця речовина накопичується у жирових сполученнях, якими є жовтки яйця, та з ними попадає до організму людини. Тому спеціалісти радять вагітним жінкам та дітям відмовитися від щоденного вживання яєць домашніх птахів, які перебувають на вільно-вигульному утриманні.

 Олена Решетько, координаторка центру екологічних ініціатив

Мы видим страшные цифры отклонений и заболеваемости в том районе, где производятся выбросы диоксина, синильной кислоты. Исследования ребят помогли нам связать эту заболеваемость аномальною и найти причины.

Для зниження захворюваності та забрудненості чеські екологи рекомендують своїм українським колегам визначити потенційні джерела токсичних речовин, посилити охорону природного середовища та зменшити викиди пилу, який містить метали та діоксини.

Автор: Юлія Бєділо
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові презентували результати екологічного дослідження (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 12 декабря 2018 в 18:31;
  • Корреспондент Юлія Бєділо в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Активісти громадських організацій Чехії та України вивчали вплив забрудненого повітря на здоров’я населення та оточуюче середовище у промислових містах".