• Вт 19.03.2024
  • Харьков  +5°С
  • USD 38.97
  • EUR 42.45

Харківський навчально-виховний комплекс для дітей з вадами зору отримав принтер Брайля та 3D-принтер (відео)

Общество   
Харківський навчально-виховний комплекс для дітей з вадами зору отримав принтер Брайля та 3D-принтер (відео)

Техніка надає школярам змогу вивчати геометричні фігури, виконувати контрольні роботи та готуватися до ЗНО. 

У грудні минулого року у ХНАТОБі відбувся концерт «Класична феєрія». Всесвітньо відомі музиканти з Германії, Вірменії, США та України виступали для дітей-сиріт, інвалідів та малозабезпечених. На виручені кошти організатори придбали принтер Брайля для дітей із вадами зору навчально-виховного комплексу імені Короленка. Наразі, у школі встановлюють цілу тифло-лаболаторію.

Аліка Піхтерева, кореспондентка
Зовсім скоро у цій резервній кімнаті замість ліжечок буде сучасна техніка для навчання особливих дітей. Тут розмістять Принтер Брайля, 3D-принтер та спеціальний комп’ютер, для створення цифрової графіки. 

Під час весняних канікул, розповідають працівники закладу, планують повністю звільнити приміщення та встановити апаратуру. Завідувачем лабораторії призначили колишнього випускника школи.

Олександр Марченко, завідувач тифло-лабораторією НВК ім. Короленка
Будет стоять стол большой, на котором будет установлен 3D-принтер, который также купили, благодаря нашим спонсорам. Размеры моделей будут печататься 35 на 25 и 45 — то есть довольно-таки большие. Это и кости для кабинета биологии, материал наглядный. 

Діти навчаються у НВК 13 років. Окрім шкільних наук, посилено займаються музикою. Раніше, викладачка музичної грамоти Олена Підгорнова від руки записувала ноти до всіх пісень особисто для кожного учня. Зараз жінка знайомиться з комп’ютерною програмою, яка допомагає оформити ноти шрифтом Брайля.

Олена Підгорнова, викладач музики НВК ім. Короленка
 Ця програма створена таким чином, що центральна частина клавіатури другого ряду перетворюється на Брайлівську друкарську машинку. Шість клавіш перетворюються на шість крапок. І от я набираю скрипковий ключ. 

Після того, як викладачка записує ноти в електронному вигляді, принтер швидко друкує необхідну кількість екземплярів.

Артем Шевченко, інженер-програміст НВК ім. Короленка
У нас никогда не было подобной техники. В данном случае мы обучаемся сами. Это не просто принтер, это целый станок для производства брайлевской литературы. 

 Олена Єрьоміна, організаторка проекту «Класична феєрія»
 В этом году еще дети этого учебно-воспитательного заведения вышли и спели «Щедрик», они открыли концерт. Это было очень феерично. Таким образом они вложили свою душу, часть себя, чтобы достичь этой цели. 

Окрім нот, на принтері друкують контрольні роботи, підготовчі матеріали до ЗНО з усіх шкільних предметів. Вчителі розповідають: половина листа звичайним шрифтом за обсягом дорівнюється цілому листу шрифтом Брайля.

На знак подяки організаторам «Класичної феєрії» учні школи заспівали пісні, ноти до яких вони вивчили за допомогою нового принтеру.

Один з організаторів «Класичної феєрії» Олександр Дворніченко запропонував дітям взяти участь у новому музичному проекті разом з оркестром «МАСО Слобожанський», який відбудеться восени.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Харківський навчально-виховний комплекс для дітей з вадами зору отримав принтер Брайля та 3D-принтер (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 19 марта 2019 в 19:31;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Техніка надає школярам змогу вивчати геометричні фігури, виконувати контрольні роботи та готуватися до ЗНО".