• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +14°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Токсична загроза: чому мешканці Нової Водолаги патрулюють сміттєзвалище? (відео)

Общество   
Токсична загроза: чому мешканці Нової Водолаги патрулюють сміттєзвалище? (відео)

Мешканці Нової Водолаги скаржаться, що на сміттєзвалище, розташоване неподік від їх селища, зливають токсичні відходи.

Вантажівки з невідомою бурою рідиною почали з’являтися в Новій Водалазі мінімум двічі на тиждень приблизно сім місяців тому. Прямували автівки на місцеве сміттєзвалище, яке і раніше приносило тамтешнім мешканцям самі клопоти. Тоді з’явилися і перші кадри того, що знаходиться всередині кузовів.

Тетяна Столяренко, активістка
 Видеоролик, на котором с квадракоптера снималась ситуация как в Краснограде заливают отходы на газовой вышке. То есть, это отходы от бурения. Они загружаются и везутся в Новую Водолагу. 

Це відео було оприлюднене на сесії облради на початку червня, тоді посадовці пообіцяли розібратися в ситуації. Активісти, в свою чергу, зробили перший аналіз на вміст у рідині нафтопродуктів, адже течиво почало сочитися за межі умовного басейну, пояснюють вони.

Костянтин Лиганенко, активіст
Де воно пішло далі за межі кадастрової карти ділянки, і трава там отримала жовтий колір. Тобто, це каже про хімічні властивості. Чому ми вважаємо, що це хімічне, тому що 5 червня ми брали аналізи. Здали їх в КП «Харківводоканал», там є філія водовідведення. І нам екологи розписали, згідно Водного кодексу. Там є загвозка, що звідти рибопромисловість беруть води. Там показники взагалі перевищують норму у 600 і 800 разів. 

Ані оприлюднення відео, ані результати аналізів не зупинили вантажівки. Тоді активісти почали чергування і днями силою змусили водія однієї з них зупинитися. Люди взяли речовину для більш детального дослідження, що, власне, радили зробити екологи. Адже, якщо на звалищі дійсно зливають рідкі відходи від нафтовидобування – це може обернутися екологічною катастрофою, бо виходять вони з глибини більше кілометра.

Олег Перегон, еколог
 А те, що глибше кілометра, на жаль, воно є радіоактивним там і дуже багато важких металів, там рапа – дуже концентрована рідина, яка є їдкою і небезпечною для навколишнього середовища. 

Місцеві бідкаються: на їхні скарги не реагують ані правоохоронці, ані екоінспекція, ані місцева влада. У прокуратурі, в свою чергу, запевняють: про проблему дізналися ще в березні. Наразі відкрите кримінальне провадження одразу за двома статтями: «забруднення земель» та «привласнення або розтрата майна».

Віта Дубовик, речниця прокурора Харківської області
І перевіряється зараз, чи були заключені договори, чи витрачалися на це кошти. Якщо витрачалися – то яким чином і чому ті відходи, які мали потрапляти у спеціально відведені місця, потрапляли на звичайний полігон сміття. 

У поліції також стверджують: осторонь не лишаються і реагують на звернення місцевих мешканців.

Ольга Грабар, головна спеціалістка відділу комунікації ГУ Нацполіції в Харківській області
Слідчими інформація внесена до ЄРДР за частиною 1 ст. 239 ККУ – це забруднення або псування земель. Санкція статті передбачає штраф у вигляді 3400 гривень або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 

Досудове розслідування проводить обласне слідче управління поліції. А у селищній раді журналістів запевнили: відходи везуть законно. Проте тамтешніх мешканців така відповідь не влаштовує, люди продовжують цілодобове чергування на сміттєзвалищі.

Автор: Світлана Єченіна
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Токсична загроза: чому мешканці Нової Водолаги патрулюють сміттєзвалище? (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 20 июня 2019 в 18:46;
  • Корреспондент Світлана Єченіна в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Мешканці Нової Водолаги скаржаться, що на сміттєзвалище, розташоване неподік від їх селища, зливають токсичні відходи".