• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Місцеві вибори на Харківщині: низька явка та порушення (відео)

Политика   
Місцеві вибори на Харківщині: низька явка та порушення (відео)

На Харківщині у місцевих виборах взяли участь біля 32% виборців, проте у день голосування зареєстрували майже триста повідомлень щодо недотримання виборчого законодавства.

У Харківській області в день голосування правоохоронці зареєстрували 272 повідомлення про порушення виборчого законодавства. За даними поліції, відкрито 11 кримінальних проваджень та складено 5 адміністративних протоколів. Це 5 місце за кількістю порушень в Україні. Так, кримінальні справи відкрили за фактами незаконного використання бюлетеня, фальсифікації, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації, а також хуліганства та грабежу на дільницях.

Ігор Клименко, голова Національної поліції України

Найбільше порушень – це агітація в день виборів, практично третина. 234 порушення таємниці голосування. Підкуп виборців – 191. І незаконне знищення виборчої документації – 159. Зафіксовано випадки організації кандидатами громадян у виборчі дільниці. Це і Харківська, Одеська, Луганська, в Києві.

В «ОПОРІ» зазначають: найбільш розповсюджені порушення, які фіксували їхні спостерігачі — це здійснення волевиявлення поза межами кабінки та роздача бюлетенів із помилками. А на одній із дільниць голова комісії заповнювала протокол олівцем.

Микола Зінченко, координатор ГО «Громадянська мережа «ОПОРА» в Харківській області 

Що в принципі заборонено виборчим кодексом. Це може свідчити про подальшу фальсифікацію. Коли вона це зафіксувала комісія просто проголосувала за її видалення, начебто вона перешкоджає їхній процедурі підрахунку голосів. Далі було набагато цікаве, адже комісія відмовила видавати нашій спостерігачці постанову про те, що вони її видаляють.

Представницю «ОПОРИ» з дільниці випровадили. Але з будівлі, де знаходилася ДВК, не випускали декілька годин. Вибори проходили в умовах карантину. За вказівками МОЗу, на дільницях мали бути антисептики, розмітки для дотримування дистанції, спеціальні урни для утилізації засобів індивідуального захисту.

Ольга Айвазовська, голова правління ГО «Громадянська мережа «ОПОРА»

По суті відповідальність була покладена на місцеве самоврядування, щодо забезпечення цих видатків, хоча з державного бюджету виділялися з резервного фонду на антиковідні заходи в цілому. Але, в системі, де немає достатньо чітких інструкцій і цільового призначення конкретної частини цих коштів. Зрозуміло, що досить нерівнозначна ситуація на місцях.

Також на дільницях мали встановити спеціальні кабінки для людей, які мали температуру вище 37,2 градусів. Проте на деяких ДВК ці виборці голосували в кабінках, призначених для маломобільних груп населення.

Юрій Чумак, виборчий омбудсмен «ОПОРИ» 

На багатьох дільницях області вирішили об’єднати ці дві кабінки. І люди з інвалідністю наражалися на небезпеку, оскільки вони заповнювали виборчі бюлетені в кабінках для людей з підозрою на захворювання.

За даними Центрвиборчкому, у виборах на Харківщині взяли участь 508 901 людей чи 32,57%. Це один з найгірших показників в Україні. Як зазначають політологи, така неактивність виборців може бути пов’язана із побоюванням заразитися коронавірусом.

Юлія Біденко, кандидатка політологічних наук

Друге — це те, що по всій країні відбулося певне розчарування в політичних інститутах, в політичній системі. І третє — дуже суттєвий момент, це провина наших законодавців, які доволі пізно проголосували за виборчий кодекс. І для половини населення, згідно соцопитувань, система виборча була незрозуміла.

Юлія Біденко додає: останнім часом явка на місцевих виборах нижча, ніж на президентських. Для порівняння: в європейських країнах ситуація інакша, зазначає політологиня.

Юлія Біденко, кандидатка політологічних наук

В більшості європейських містечок, особливо в Німеччині, в Швейцарії, в Італії люди взаємодіють насамперед на рівні громади. Вони намагаються вплинути на місцеву владу, щоб облаштувати притулок для тварин, щоб облаштувати свої публічні простори. Тобто, ця взаємодія та залученість набагато вища, ніж в Україні.

В Україні явка на місцевих виборах склала 36,88%, повідомили у ЦВК.

Автор: Вікторія Яковенко
Популярно

Вы читали новость: «Місцеві вибори на Харківщині: низька явка та порушення (відео)»; из категории Политика на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 26 октября 2020 в 20:38;
  • Корреспондент Вікторія Яковенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "На Харківщині у місцевих виборах взяли участь біля 32% виборців. У день «Х» надійшло майже триста повідомлень про порушення ".