• Ср 17.04.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.57
  • EUR 42.16

«Ми не знали, куди їдемо і що може статися»: як існує волонтерство у сучасному Харкові (відео)

Общество   
«Ми не знали, куди їдемо і що може статися»: як існує волонтерство у сучасному Харкові (відео)

5 грудня у світі відзначають День волонтера. 

Артем Фисун, волонтер

Це як раніше у козаків був кінь, з яким він і в вогонь, і в воду, і в бій, і до дівчини. Так само і автомобіль цей.

Так харківський волонтер Артем Фисун відгукується про свій мікроавтобус. На ньому чоловік їздить дорогами Донбасу із 2017 року.

Артем Листопад, кореспондент

За кермом свого мікроавтобуса Артем проїхав тисячі кілометрів. Тому не вагаючись називає його справжнім залізним другом.

Позивний цього фургона — «Дєд», жартує Артем. На ньому чоловік возить речі, харчі та іншу допомогу бійцям на передовій. На кузові бачимо декілька десятків шевронів.

Це позначення українських підрозділів, до яких завітали волонтери. Останнім часом, каже Артем, їздить до зони ООС частіше.

Є певні потреби в забезпеченні української армії. Чесно кажучи, дуже зараз забезпечення на низькому рівні. Таке відчуття навіть у деяких волонтерів, що повертаємося до 2015 року. Це стосується і харчування, і господарськими матеріалами.

А ось Олег Абрамичев. Позивний «Піротехнік» він отримав у 2014 році, коли створював волонтерську сторінку у Facebook. Тоді, згадує чоловік, називати справжнє ім’я було доволі ризиковано.

Олег Абрамичев, волонтер

Бо сепари ще тут бігали. І так воно й пішло. Чому Піротехнік? Бо за фахом я саме є піротехнік.

З того часу Абрамичев так і не покидав волонтерство. У ході останньої поїздки, розповідає чоловік, надавали допомогу цивільним на прифронтових територіях разом з литовцями.

Олег Абрамичев, волонтер

Дуже дивно, що вони знають ситуацію більше, ніж ми. Бо теплі речі, а саме спальники, ковдри електричні ми везли не військовим, а місцевому населенню, бо в них квартири без опалення. У деяких навіть квартирах стоять буржуйки.

Волонтерство почало активно поширюватися із часів початку бойових дій на Донбасі. Та згодом кількість тих, хто допомагає українській армії, зменшилась, каже співініціатор встановлення намету «Все для перемоги» Борис Редін.

Борис Редін, волонтер

У 2014, взимку 2015 був, мабуть, пік. Потім воно вже пішло на спад, але з року 2016 воно стабілізувалося. Тобто ті люди, які тягнуть лямку, вони тягнуть і по сей день.

З вересня почав їздити на передову і Олексій Огурцов. Чоловік має 15 років досвіду ортодонта, тому надає допомогу на прифронтових територіях в якості лікаря — на волонтерських засадах.

Олексій Огурцов, волонтер

В одній кімнаті лікуються дорослі, в іншій — діти. Ми можемо поїхати до школи. Наприклад, в деяких школах є стоматологічні крісла, де ми можемо провести огляд чи надати якусь первинну допомогу.

На цих фото Олексій разом із харківськими колегами у Карлівці. Саме туди зараз їздять медики. Зараз лікують зуби переважно дітям, бо поблизу медзакладів зі стоматологами, каже Олексій, немає. Чоловік долучився до волонтерського руху «ТриЗуб Дентал.» Його учасники — медики з різних куточків країни.

Олексій Огурцов, волонтер

Вперше ми познайомилися з дітьми — ми роздавали їм цукерки і шоколадки. Вони були дуже раді, так зблизились ми з ними. Одна дівчинка навіть заплакала, коли дізналася, що можна буде зробити гарну посмішку.

Алла Фещенко поринула у волонтерство, коли разом з однодумцями почала допомагати переселенцям із Донбасу. Згодом вони створили організацію «Станція Харків». Тут надають гуманітарну і психологічну допомогу та реалізують низку інших проєктів. Та через карантин волонтерам довелося змінити режим роботи.

Алла Фещенко, волонтерка

Волонтеры будут востребованы не только в Харькове, но и в Украине в целом. Пока у нас будут игнорировать реформы, саботировать эти реформы. Глобальных изменений в поддержке переселенцев со стороны государства не произошло.

У відкритих джерелах повідомляють про 20 загиблих на Донбасі протягом осені цього року. А на початку грудня в одного із захисників зупинилося серце.

Артем Фисун, волонтер

Ставиш свічечку, йдеш до церкви, молишся за їхню душу, щоб їм там було комфортно. Щоб вони бачили, що ми не полишаємо нашу справу.

Олег Абрамичев, волонтер

Ти їдеш туди, ти думаєш: «О, повна машина, аж по крилах колеса шкребуть.» Потім приїжджаєш і ти бачиш, що це така краплина в морі.

Алла Фещенко, волонтерка

Мотивация — это люди, это люди, которым нужна помощь.

Олексій Огурцов, волонтер

Страшно поїхати перший раз. Ми не знали, куди ми їдемо. Ми не знаємо, що могло статися в дорозі.

Борис Редін, волонтер

Сказати, що я від цього якось страждаю? Ні, я не страждаю. Ну це моє життя, розумієте

Волонтер – у перекладі з англійської означає «добровільний помічник». Їхню діяльність щорічно вшановують 5 грудня, починаючи з 1985 року.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: ««Ми не знали, куди їдемо і що може статися»: як існує волонтерство у сучасному Харкові (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 4 декабря 2020 в 18:31;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "5 грудня у світі відзначають День волонтера".