• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +8°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Харківські підприємці скаржаться на відсутність матдопомоги від держави

Харьков   
Харківські підприємці скаржаться на відсутність матдопомоги від держави

Під час січневого локдауну багато підприємців будуть вимушені призупинити діяльність. Аби допомогти їм, влада вирішила виділити по 8 тисяч гривень. Але чи всі постраждалі від карантину бізнесмени можуть розраховувати на таку підтримку?

Антон Малиновський, кореспондент

Майже 21 тисяча жителів Харківщини подали заявки на отримання грошової допомоги у зв’язку з локдауном. Та чи всі постраждалі від карантину підприємці зможуть розраховувати на підтримку від держави? Спробуємо розібратися.

В Олексія є два бізнеси. Основний його КВЕД — «збір безпечних відходів», неосновний — «роздрібна торгівля одягом». Під час локдауну навесні він працювати не міг, як не зможе і в січні. Тож Олексій подав заявку через додаток «Дія» на отримання 8 тисяч гривень від держави, але отримав відмову.

Олексій Дідул, підприємець

Мне пришло, что мой вид деятельности не подпадает под карантинные ограничения. То есть, я имею право, ссылаясь на эту «Дію», когда будет локдаун полное право работать? Потому что государство меня ничем не обеспечило, никакой компенсации. Мне нужно за что-то жить и кормить свою семью и свой бизнес содержать.

Згідно з рішенням Кабміну, на отримання грошової допомоги можуть розраховувати підприємці, чий основний вид діяльності підпадає під одну з шести категорій: готелі, ресторанний бізнес, показ кінофільмів, організація заходів у сфері спорту та мистецтва та деякі з видів роздрібної торгівлі. В Олександра Чумака основний КВЕД — «роздрібна торгівля», але її вид компенсацію не передбачає.

Олександр Чумак, президент Асоціації приватних роботодавців

Все, что касается розничной продажи, например, те же рынки. Когда они были закрыты весной, когда они были закрыты в карантин выходного дня, тоже как и рестораны, и точно так же, как они закроются сейчас. в зимний локдаун, они работать не будут, но на помощь они рассчитывать тоже не могут.

За словами Чумака, він зустрічав чимало парадоксальних ситуацій з виплатами. Наприклад, підприємець гроші отримав, а його найманий працівник — ні. Та й сам розмір допомоги Чумак називає незначним.

Олександр Чумак, президент Асоціації приватних роботодавців

Стоимость кофемашины, которая используется для приготовления кофе. Если предприниматель закрывается, для того, чтобы частично компенсировать свои затраты, в случае, если он не планирует дальше работать, он эту кофемашину продаст за какую-то бросовую цену. Но чтобы купить уже новую, 8 тысяч гривен однозначно не хватит.

Олексій каже, що наразі підприємці мають намір звертатися до парламенту.

Олексій Дідул, підприємець

Через нашу облгосадминистрацию, потому что мы понимаем, что люди реально пострадали, те, которые не работают, они не могут и получить. Нам нужно будет понять количество людей, которые пострадали от этого.

Але Олександр Чумак зазначає, що найближчим часом цю проблему вирішити неможливо, адже найближче засідання Ради заплановане на кінець січня.

Олександр Чумак, президент Асоціації приватних роботодавців

Даже если будет внеочередная сессия, я сильно сомневаюсь, что там эти изменения будут приняты, потому что нужно вносить изменения в бюджет уже 21-го года.

Подати заявку на отримання допомоги можна до 31 грудня.

Автор: Антон Малиновский
Популярно

Вы читали новость: «Харківські підприємці скаржаться на відсутність матдопомоги від держави»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 30 декабря 2020 в 15:30;
  • Корреспондент Антон Малиновский в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Чи всі постраждалі від карантину бізнесмени можуть розраховувати на підтримку від держави".