• Сб 18.05.2024
  • Харьков  +19°С
  • USD 39.43
  • EUR 42.85

Як живуть люди, яких виселили з метро в Харкові (відео)

Общество   
Як живуть люди, яких виселили з метро в Харкові (відео)

Кореспонденти МГ «Об’єктив» побували в санаторії на Харківщині, де зараз знаходяться «переселенці» з метро. Багатьом з них нікуди повертатися — їх домівки знищені.

Оксана — одна із понад трьох сотень вимушених переселенців з Харкова та області, яким надали тимчасове житло в санаторії — у передмісті. Із рідної Чугуївщини жінка виїхала через погіршення стану здоров’я її сина.

Оксана, переселенка
Вывозили на машине, потому что были сильные хлопки обстрелы. Так как у моего ребенка проблемы с нервной системой, он начал заикаться. Для него это был ад.

Так жінка й потрапила до харківської підземки. Але коли метрополітен почали готувати до запуску, мати-одиначка потрапила до санаторію.

Тамара М’ясникова, начальниця відділу маркетингу санаторію під Харковом
Переселенцы, в основном, с города Харькова. Районов ХТЗ, Рогани, очень много людей с Северной Салтовки. Также у нас идут сейчас Русские Тишки, вот приехали, Дергачи, люди с метро.

На станції «Південний вокзал» у Харкові Оксана проживала з лютого і до середини травня. І додає: стан здоров’я сина не покращився.

Оксана, переселенка
У него на этом фоне началось заикание, невротические движения, пищание. Он постоянно находится в тяжелом состоянии депрессии.

Гроші закінчилися за кілька місяців, тож купувати коштовні препарати сину жінка не в змозі. Повертатися до рідної Чугуївщини не може, каже, занадто небезпечно. Не для самої, а для сина, зазначає мати-одиначка. У скрутному фінансовому становищі опинилися й інші переселенці — багато хто й досі не зміг оформити статус внутрішньопереміщеної особи.

Оксана, переселенка
Мы коллективно написали объявление, что срочно ищем работу: погрузка-розгрузка, хозработа, также ремонтно-строительные. Потому что люди находятся в затруднительном состоянии без копейки денег.

За проживання та їжу у санаторії біженці не платять. Але радіти вони не можуть, бо в середині червня людей можуть виселити. Якщо не надійде благодійна підтримка.

Тамара М’ясникова, начальниця відділу маркетингу санаторію під Харковом
Если нам будет также оказана спонсорская помощь в дальнейшем, мы также будем продлевать людям нахождения здесь. Люди поселены в основном в двухмесных номерах, где есть холодная и горячая вода по расписанию. Трехразовое питание.

23 лютого Михайло гостював у сестри — у Харкові він лікувався. Про те, що почалась війна, чоловік почув від родички рано вранці, але не повірив. Коли ж вийшов із квартири — побачив пусті вулиці, його медзаклад був зачиненим. А потім, в черзі до аптеки, до людей під’їхав поліцейський, який попросив сховатися до найближчої станції метро — через загрозу артобстрілів. Зараз Михайлу нікуди повертатися.

Михайло переселенець
Это метро станция ЮЖД, вокзал. Ну я взял бинт и с 24 числа, то бишь с начала войны, я находился там.

Більшість мешканців санаторію не мають куди повертатися. Є й такі, котрі тікають від війни вже вдруге. Подружжя Миколи та Тетяни Новікових — із Луганська. У 2014, через російську агресію, вони виїхали до Лисичанська й там орендували житло 8 років. А напередодні вторгнення пенсіонери приїхали до доньки — в Харків.

Тетяна, переселенка
Я эти взрывы помню по 2014 году, я не верила, что эта война может сюда прийти. Я понимала, что это восток, что это война будет, но здесь такого мы не ожидали. И все, и нам деваться некуда. Она снимает маленькую комнатку, там негде помещаться. И мы пошли в метро и вот мы там 2,5 месяца прожили. 

Людей почали розселяти зі станцій підземки, коли метрополітен почали готувати до запуску. У мерії кажуть, що людей розселяють по гуртожиткам. Вони знаходяться у різних районах міста та області.

Ігор Терехов, харківський міський голова metro
Не один из городов Украины, поки идет война, не является не зоной риска от ракет и от самолетов, несмотря на том, что есть ПВО. Я подыскиваю наиболее безопасные места из того, что мы понимаем вместе с военными.

27 травня запустили й кілька станцій метро Салтівської лінії, які не працювали через людей, що там проживали, повідомили в підземці. Станції метрополітену й надалі можна буде використовувати у якості бомбосховища — цілодобово.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Як живуть люди, яких виселили з метро в Харкові (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 27 мая 2022 в 14:39;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Кореспонденти МГ «Об’єктив» побували в санаторії на Харківщині, де зараз знаходяться «переселенці» з метро. Багатьом з них нікуди повертатися — їх домівки знищені".