• Пт 03.05.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.64
  • EUR 42.3

Сучасні технології захисників Харківщини: як танкісти коригують вогонь із дронів (відео)

Общество   
Сучасні технології захисників Харківщини: як танкісти коригують вогонь із дронів (відео)

Наявність персонального дрона в командира танка дозволяє не тільки стріляти влучно, але й швидше змінювати позицію на полі бою. А це – береже життя.

Як застосовують на фронті під Харковом сучасні технології, кореспондентам МГ «Об’єктив» розповів командир танка однієї зі славетних українських ОМБр Роман. Подробиці – в сюжеті.

На кадрах — позиції українських воїнів, які, за зрозумілих причин тримають в секреті. Тут військові, в першу чергу, хваляться не бойовими машинами, а своїми «пташками» — дронами, які стали невід’ємною частиною сучасної війни.

Дивіться також у сюжеті МГ «Об’єктив»: Озброєння вистачає: як ЗСУ воюють із окупантами на Ізюмщині – репортаж із передової (відео)

Дрони такого класу мають датчики від ударів зліва, зправа, зверху, знизу. Дивіться, він тікає. Тобто ми його не вдаримо. Якщо б кожен командир танку такий мав дрон, то війна наша була би ефективнішою — менше снарядів, більш точне ураження. І менше нещасних випадків — таких, як сталося зі мною.

Командир танка Т-64 Роман демонструє дрон skydio x2. Тепер — це один із типів зброї в його арсеналі, з якою він виїжджає на бойові задачі. У ході бою з росіянами він використовує цей дрон, щоб коригувати вистріли зі свого танка.

Роман, командир танка

Якщо я як командир танка маю дрон, то я його спокійно підняв над танком, трошки пролетів, якщо мені треба, і спостерігаю за полем бою напряму. І можу вести вогневе враження більш точно, коригуючи цілі своїх снарядів — де вони падають, куди я влучаю. Менше снарядів використаю — точніше влучу. А якщо коректування йде від одного до другого, потім зв’язок на четвертого, потім на мене п’ятого — це займає дуже багато часу.

Такий спосіб ведення бою швидший та точніший, додає військовий: виїхали, за 10 хвилин відпрацювали ворожі цілі та зникли.

Роман, командир танка

Я бачу картинку, я бачу тепловізор. Навіть вночі можу, хоч може вночі воно не дуже мені й потрібно.

Головна перевага полягає в тому, що танкіст не чекає вказівок коригувальника, а працює самостійно, задіявши тільки екіпаж свого танку. Це не просто заощаджує час, а рятує життя українських бійців. Роман про це знає з власного досвіду, адже в травні отримав поранення саме через те, що затримався на позиціях занадто довго.

Роман, командир танка

Якщо якась проблема з коригувальником: по ньому стріляють чи він не бачить, чи батарейка у його дроні слабка, то ми стріляємо півтори години, а за півтори години вичисляють уже нас. І тоді йде артобстріл по нам і під час артобстрілу потрапило, мені відбило мизинець, але вже пришили, надали допомогу, так що я вже знову в строю.

У госпіталі Роман перебував тиждень. На фронт від пішов 24 лютого і сів у танк вперше за 35 років – відтоді, як служив в армії. До цього він працював інженером на будівництві котеджів та багатоповерхівок. Піти воювати танкіст підштовхнув і свого сина, у якого білий квиток. Всеволоду 27, зараз він — стрілець, помічник гранатометника. Роман каже: розумів, що війни з Росією не оминути, тож до фронту був готовим. Але й уявити не міг, які будуть масштаби вторгнення.

Командир танка Роман пішов до лав ЗСУ із сином разом

Роман, командир танка

Я розумів із 1991 року, що незалежність так просто не дається. Я не міг би не піти в армію й не міг не потягнути свого сина, тому що це перекреслило би весь стиль мого життя до. Я би сам не зміг на себе дивитись у дзеркало.

Із бойовим духом на передовій все добре, зазначає танкіст. І додає: надважливо пережити та переосмислити перший страх на передовій. Бо потім з’являються нові відчуття.

Роман, командир танка

Якщо ти пару раз цей адреналін пережив, якщо ти пережив якийсь страх зайвий раз, то в тебе вже з’являється якийсь спортивний інтерес чи що. Якщо кудись треба йти — значить все, всі пригнули, сіли та поїхали. Немає такого, що ааа, я не піду, я боюсь.

Воювати є чим, зазначає Роман. Хоча потреба у важкій зброї є завжди, як і у квадрокоптерах, які значно полегшують життя українських захисників. Дрони використовують для вирішення широкого спектру задач. Окрім коригування вогню, квадрокоптери допомагають під час розвідки чи контрнаступу, ними користуються при зачистках населених пунктів, за їхньої допомоги скидають міни та нищать російську техніку.

Потреба у квадрокоптерах є завжди. Росіяни їх збивають або крадуть, перехоплюючи сигнал. Та й загальна кількість «залізних пташок» не завжди дозволяє використовувати їх там, де це потрібно. Тому бригада, у якій служить танкіст, просить допомогти з придбанням дрону для Романа та його побратимів. Перерахувати кошти можна на картку 4441 1144 4243 1084. Кожна гривня піде на допомогу Збройним силам України.

Роман, командир танка

Якщо нам допоможуть, і такі дрони нададуть для цього танкового підрозділу, то визволення України буде набагато швидшим.

Це сучасна війна, зазначає командир танку, тому й підхід до неї треба шукати не без допомоги сучасних технологій.

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Вы читали новость: «Сучасні технології захисників Харківщини: як танкісти коригують вогонь із дронів (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 29 июля 2022 в 16:09;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Наявність персонального дрона в командира танка дозволяє не тільки стріляти влучно, але й швидше змінювати позицію на полі бою. А це – береже життя".