• Пт 26.04.2024
  • Харьков  +22°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

«Нас бомбили кожні 15 хвилин»: у розтрощений район Харкова повертаються люди (відео)

Общество   
«Нас бомбили кожні 15 хвилин»: у розтрощений район Харкова повертаються люди (відео)

Не тільки Північна Салтівка. У Харкові від російських окупантів жорстоко дісталося декільком районам.

Кореспонденти МГ «Об’єктив” побували в одному з найбільш постраждалих мікрорайонів Індустріального района Харкова — біля Окружної. Ми точно не вказуємо назву, адже люди поступово повертаються сюди жити. Безумовно, місцеві впізнають рідні краєвиди навіть після знущань над ними російських артилеристів.

318-й дом — крышу на половину снесло, 304-й дом прилетело, в 298-й два прилета, вот 300-й — вообще там два этажа полностью обрушило.

Сергій розповідає про будинки у своєму мікрорайоні. Каже: нікуди не виїжджав з початку війни й усі жахи, що тут відбувалися ще кілька місяців тому, добре пам’ятає. Тоді місцеві проводили дні та ночі у підвалах.

Тамара, місцева мешканка

Возле подъезда убили человека, он не успел вскочить в подъезд. Пострадавшие были на районе. Возле 104-го погиб человек, возле 96-го, это возле нашего дома, погиб человек. Но, честно говорю, мы не выходили, потому что нас бомбили здесь чуть ли не каждые 15 минут.

З початку вторгнення більшість місцевих виїхала, розповідає Інна. А деякі з них залишили своїх тварин напризволяще.

Інна, місцева мешканка

Вот последнего я подобрала — он вообще никакой, этот, вислоухий. Видно, и морально подавлен, и плохой весь. В очень плохом состоянии. Эту вот выбросили, она беременная была. Родила двоих, и они умерли. За время войны, это мы только похоронили 9 котов.

Жінка нараховує близько 50 бездомних котів, що мешкають у цьому мікрорайоні. Інна разом зі знайомими почала їх кормити, деяких взяла під власну опіку. З кормом для чотирилапих допомагають волонтери.

Мы кормили в войну каждое утро, теперь — вечером, в 7 часов вечера, и другая женщина утром в 6 часов кормит.

Нині люди поступово повертаються додому. Багато хто перечекав найзапекліші місяці в безпечніших регіонах України. Та за цей час війна не закінчилися, тому люди були змушені повертатися з гостювань додому — під обстріли. Олександр, наприклад, взагалі кілька місяців проживав на роботі — в іншому районі Харкова.

Олександр, місцевий мешканець

Уехал 27-го на работу и больше не смог приехать, потому что перестал ходить транспорт. И жил на работе на Основе. Месяца три, потом начал ходить транспорт в Харькове, и я вернулся.

Значно гірше тим, хто виїхав зі вцілілої квартири, а повернувся — у розтрощену. Досить часто житло руйнують не ракети чи снаряди, а пожежі, які виникають внаслідок влучань.

Артем Листопад, кореспондент

Деякі квартири тут — наче покинуті оселі в Чорнобилі. Тікаючи від війни, люди забирали лише найцінніші речі, а все інше залишали вдома. Ось тут, судячи з усього, проживали діти. Атлас, історія України, сьомий клас. Та й загалом, виходячи з кількості зошитів та інших навчальних матеріалів, той, хто сидів і навчався за цим столом, збирався добре закінчити навчальний рік.

Дивіться також у сюжеті МГ «Об’єктив»: Рятувалися за двома стінами та вижили чудом: історії порятунку жителів Північної Салтівки (відео)

Зараз місцевих на вулицях можна зустріти значно частіше, щоденно вони вишиковуються в чергу за гуманітарною допомогою. Проживають уже в квартирах, але ночують деякі з них — і досі в підвалах. Тамарі — сімдесят років. І за своє життя, бідкається пенсіонерка, важчих часів, ніж зараз, у неї не було.

Тамара, місцева мешканка

Нет, ни финансово не было у меня сложнее, ни морально не было совершенно.

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Вы читали новость: ««Нас бомбили кожні 15 хвилин»: у розтрощений район Харкова повертаються люди (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 15 августа 2022 в 20:09;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Не тільки Північна Салтівка. У Харкові від російських окупантів жорстоко дісталося декільком районам".