• Чт 18.04.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

В Україні запрацював оновлений Кримінальний кодекс, до якого внесли правки щодо зґвалтування та насильства (відео)

Общество   
В Україні запрацював оновлений Кримінальний кодекс, до якого внесли правки щодо зґвалтування та насильства (відео)

Україна приєдналася до 10 країн Європи, де інтимний зв’язок без згоди визнається зґвалтуванням. 

В Україні запрацював оновлений Кримінальний кодекс, до якого внесли правки щодо зґвалтування та насильства. Такі зміни в законодавстві повинні забезпечити захист членів сімей від різних видів насильства — фізичного, сексуального чи психологічного. Покарання в судовому порядку вводиться у вигляді громадських робіт. Також передбачається й обмеження свободи. При цьому діятимуть заборони дзвінків, листування з потерпілою особою та наближення на певну відстань.

Ольга Куріленко, кореспондентка

За новим законом відтепер навіть жінка може сісти за грати за інтимні стосунки без згоди партнера. У разі її відсутності статевий акт трактується як зґвалтування. Але що саме можна вважати згодою, у законі не прописано.

Студенти Вадим і Марина разом вже 2 роки. Наразі закохані проживають спільно, а згодом планують одружитися. До законодавчих змін пара відноситься скептично.

Марина Лисенко, студентка

Я не думаю, что проблема насилия может решиться с помощью этого закона. Думаю, это не обезопасит ни женщин, ни мужчин уж точно.  Я не знаю, есть ли в этом смысл, а в семейных парах особенно. Какой от этого толк будет? Должно же быть какое-то доверие.

Вадим Харін, студент

С одной стороны, разрушится вся романтика секса как такового. Придется, грубо говоря, в ресторане доставать бланк и говорить: пиши расписку. Мне кажется, это с нашими людьми неприменимо. Никому не нравится бюрократия в нашей стране, но зачем-то она придумывается. Но, опять же, те, кто доверяют друг другу, будут доверять и дальше. Мы, например, будем заниматься сексом вне зависимости от того, нужна нам расписка или нет.

Раніше в Україні притягнути до відповідальності за зґвалтування можна було лише в разі, якщо до жертви застосовували погрози, силу або зловживали її безпорадним станом. За новими ж правками, будь-яка особа після інтиму може написати заяву, що не давала на це згоди. У соцмережах законодавчі зміни викликали шквал різних думок, жартів та перебільшень стосовно того, що відтепер згоду на інтим потрібно давати або ж брати у вигляді розписки.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Вот эти мемы относительно обязанности составления письменного согласия на любой половой контакт — они не соответствуют действительности. Поскольку в данном случае закон предполагает, что согласием является не только письменная форма. Во всех остальных случаях будет уголовная ответственность за совершение таких действий. Кроме того, данный закон предполагает, что если это совершенно в семье, то будет усиленная ответственность.

Доводитися насильство буде, як і раніше, експертизами та показами свідків. Юристи кажуть, що це дасть змогу уникнути шантажу та зловживань. Кримінальна відповідальність за зґвалтування — від 3 до 5 років тюрми. Але якщо інтим без згоди одного з партнерів відбуватиметься в родині — від 5 до 10 років. Учасниця феміністичного об’єднання Анастасія Попова вважає, що часто жінки навіть не сприймають примус до сексу як порушення їхніх прав.

Анастасія Попова, учасниця Харківського жіночого об’єднання «Сфера»

Закон очень прогрессивный, потому что он способствует эмансипации в том числе и мужчин. Получается, что жертва сексуального насилия — как мужчина, так и женщина — равны перед законом. Теперь также гомо- и гетеросексуальные люди также равны перед законом в случае, когда они сталкиваются с сексуальным насилием. 

За даними поліції, минулого року правоохоронці склали більше 5,5 тисяч адміністративних протоколів щодо домашнього насильства.

Автор: Ольга Куріленко
Популярно

Вы читали новость: «В Україні запрацював оновлений Кримінальний кодекс, до якого внесли правки щодо зґвалтування та насильства (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 11 января 2019 в 19:01;
  • Корреспондент Ольга Куріленко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Такі зміни в законодавстві повинні забезпечити захист членів сімей від різних видів насильства — фізичного, сексуального чи психологічного".