• Вт 16.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.57
  • EUR 42.16

Поламані хрести на цвинтарі: мешканці Мерефи скаржаться на роботу комунальників (відео)

Общество   
Поламані хрести на цвинтарі: мешканці Мерефи скаржаться на роботу комунальників (відео)

Люди вимагають від влади відновити понівечені намогильні споруди. У мерії ж запевняють: комунальники пам’ятники не шкодили. 

Це відео зняли мешканці міста Мерефа. 23 березня на місцевому цвинтарі люди виявили спиляні дерева та пошкоджені надгробні пам’ятники.

За словами людей, дерева пиляли працівники комунальної служби.

 Іван, мешканець міста Мерефа
Я шел мимо кладбища в магазин и видел, как они тут пиляли. Бензопилы были, лебедка, лестница. Вот они здесь работали. Дня четыре или пять, не больше.

Місцева мешканка Юлія Подкопай розповідає, що було пошкоджено пам’ятники на могилах її родичів. Жінка ледве стримує сльози.

 Юлія Подкопай, мешканка міста Мерефа
Это могила моего свекра, это могила моего дедушки. Я хочу чтобы, поймите, я не могу спокойно говорить. Я хочу, чтобы были наказаны те, кто это сделал.

На цвинтарі пошкоджені й інші могили та хрести.

Жінка стверджує: знає, хто винен у скоєному.

Юлія Подкопай, мешканка міста Мерефа
 Это горсовет, это они. Я думаю, что надо было сообщить родственникам, что они там выпиливают. Ну если наделали шкоду, надо было прийти, по фамилии узнать чьи это памятники и поставить все на место. 

Того ж дня Юлія викликала поліцію та написала заяву.

Вікторія Зінов’єва, старша інспекторка сектору моніторінгу ВП ГУ Нацполіції Харківської області
Дана заява була зареєстрована в журналі єдиного обліку Харківського відділу поліції, на даний час проводиться перевірка та встановлюються всі обставини події. 

Поспілкуватися з очільником міста або з його заступником не вдається: вони відсутні. Тоді питаємо в місцевому лісництві, що їм відомо про цю ситуацію. Адже цвинтар розташований на території лісу. На підприємстві стверджують: про подію чують вперше. Разом із лісниками повертаємося на кладовище.

Петро Горовий, лісничий Мереф’янського лісництва
Вот оно резалось тут и упало прямо на эту могилу. Резалось вообще не бензопилой, а обычной пилкой, потому что видно, что нет среза бензопилы. 

Лісничий Петро Горовий каже: без дозволу уповноважених органів ніхто б дерева просто так не пиляв.

Петро Горовий, лісничий Мереф’янського лісництва
Сейчас мы тоже будем разбираться, на каком основании, хоть это и не ценная порода акации, но тем не менее. 

На цвинтарі до нас приєднуються жінки, які стверджують, що відповідальні за пиляння. Одна з них представляється співробітницею міськради. Жінки стверджують: робили все офіційно.

Наталія Даниленко, голова районного комітету органу самоорганізації населення «Мерефа – Схід»
Те, що вони пошкодили, вони поремонтують, де хрести там погнули, оце все. — Хто буде ремонтувати? — Організація, яка випилювала дерева. А за оці памятники, якщо це дійсно вони це зробили, то їх поремонтують. 

Але представниця міськради наполягає: до початку робіт пам’ятники вже були пошкоджені.

Анна Молчанова, майстриня зелених насаджень Мереф’янської міськради
 Я на этом кладбище была 14 марта и у меня есть фотография, которая может доказать, что 14 марта эти памятники были уже разбиты. У меня есть подтверждающая документация, что эти деревья можно удалять.

Посадовиця показує фото та стверджує: на знімку за могилами дерево ціле. Але якщо детальніше придивитися, виникають сумніви: верхівка виглядає спиляною, суха гілка поруч з могилою, позаду колоди. Юрист Роман Чумак каже: відповідальність за могили несе балансоутримувач цвинтаря. Тобто міська влада, але лише у випадку, якщо пам’ятники зареєстровані офіційно.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії “Арес”
 Будь-яка особа, яка хоче встановити такі споруди на території кладовища, повинна звернутися до керівництва і надати певний перелік документів. Тоді таку намогильну споруду реєструють у спеціальній книзі реєстрацій і вона вважається захищена законом і будь-яке пошкодження буде відновлено за рахунок місцевого бюджету. 

З чиєї вини були пошкоджені надгробки та хто буде їх відновлювати — з’ясовуватимуть правоохоронці.

Автор: Ольга Куріленко
Популярно

Вы читали новость: «Поламані хрести на цвинтарі: мешканці Мерефи скаржаться на роботу комунальників (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 28 марта 2019 в 15:31;
  • Корреспондент Ольга Куріленко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Люди вимагають від влади відновити понівечені намогильні споруди".