• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Близько сотні харків’ян прийшли на відкриття меморіальної дошки активісту (відео)

Общество   
Близько сотні харків’ян прийшли на відкриття меморіальної дошки активісту (відео)

У Харкові відкрили барельєф євромайданівцю Ігору Толмачову.

22 лютого 2015 року під час ходи євромайданівців у Харкові пролунав вибух. Біля Палацу спорту на місці загинули два активісти. Одним з них був 53-річний Ігор Толмачов.

Леонід Онищенко, співкоординатор харківського Євромайдану
В останній цій ході ми йшли разом, поруч. Йому зателефонували. Він зробив 5 кроків вперед, щоб на вухо мені не орати. Вибух, одна шарпневіна в серце, і все. Він впав мені на руки. Я намагався штучне дихання робити, але прямо в серце. Внутрішній крововилив. Швидка під’їхала і говорять, все ми не можемо нічого зробити. Я йому очі закривав. Потім дзвонив його дружині.

Толмачов мав активну громадську позицію, був одним з організаторів Євроймайдану та волонтерського руху в Харкові.

Борис Редін, співкоординатор харківського Євромайдану
Ми співпрацювали разом. Тобто, він товарищ по справі. Тобто, намет «Все для перемоги» ставився однозначно за його участю. Той вигляд, який він має зараз, був запланований ще Ігорем Толмачовим. 

У Каразінському університеті відкрили барельєф Ігорю Толмачову. Чоловік був випускником фізико-технічного факультету 85 року.

Друзі Толмачова згадують: він був справжнім рятувальником, завжди переймався за життя та здоров’я інших людей. Також був альпіністом та досить часто ходив у походи.

Ігор Гірка, декан фізико-технічного факультету ХНУ ім. В.Н. Каразіна
0Громадянин для мене — це коли кожна літера велика в цьому слові. Він був громадянин, він був патріотом, народившись в Мінеральних водах, він був патріотом цього факультету, він був патріотом університету, він був патріотом Харкова і України. 

Барельєф виготовив скульптор Сергій Сбітнєв на прохання однокурсників та колег активіста. Вшанувати память євромайданівця прийшли близько сотні людей. Дружина Толмачова зізнається: згадати поганих моментів з коханим не може, разом вони прожили 20 років.

 Марина Толмачова, дружина Ігоря Толмачова
Зупини це ніяк не можливо, бо з такими людьми по життю завжди тяжко. Тяжко тому що вони на все відкликаються, на усі життєві виклики. Вони беруть все це близько до свого серця. Треба тільки підтримувати. Ігор був найкращим. Найкращим чоловіком, найкращим другом, найкращим батьком. 

Близькі Толмачова сподіваються, що барельєф збереже пам’ять про героїзм та життєвий шлях активіста. Студенти фізико-технічного факультету щодня будуть бачити його портрет на вході до вишу.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: «Близько сотні харків’ян прийшли на відкриття меморіальної дошки активісту (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 10 сентября 2019 в 18:56;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові відкрили барельєф євромайданівцю Ігору Толмачову".