• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

У галереї «АВЕК» проходить виставка, присвячена історії нашої планети

Интервью   
У галереї «АВЕК» проходить виставка, присвячена історії нашої планети

До нового року харків’яни та гості міста можуть відвідати виставку «Літопис планети», яку присвячено скам’янілостям, мушлям давніх молюсків, комахам та мінералам. Про виставку розповів куратор виставки директор Feldman Family Museum Антон Городецький.

— Які експонати на вашій виставці є самими давніми?

— Найдавнішими скам’янілостями є строматоліти – чудернацькі утворення шаруватої будови, які вважаються найпершими складно організованими екосистемами на Землі. Деяким з них більше 3 мільярдів років. Насправді строматоліти являють собою мінералізовані рештки колоній ціанобактерій – найдавнішої групи живих організмів, здатних до фотосинтезу.

Завдяки їм змінився якісний склад атмосфери, в якій поступово накопичився кисень і стало менше вуглекислого газу. Ці мікроскопічні істоти, відомі також як синьо-зелені водорості, досі складають значну частку океанічного фітопланктону, стоять на початку більшості харчових ланцюгів і виробляють більшу частину кисню.

— Розкажіть про амоніти?

— Амоніти або амоноідеї (Ammonoidea) – ряд вимерлих морських головоногих молюсків, які існували від пізнього палеозою (девонський період) до кінця крейдового періоду, тобто близько 420-66 млн. років тому. Всього відомо близько 1500 видів амонітів, що змінювали один одного в часі. Більшість амонітів мали гладку або скульптуровану зовнішню мушлю, що складалася з декількох оборотів, розташованих в одній площині, стикаючись один з одним або частково перекриваючи один одного. Значно рідше зустрічалися амоніти з мушлею напіврозгорнутої, розгорнутої або завиткоподібної форми. «Правильно» скручені, спіральні мушлі називаються мономорфними, а «неправильні» – гетероморфними.

Мушля була розділена на багато камер, найближча до гирла була жилою. Інші камери були наповнені повітрям, а декілька – рідиною. Діаметр мушлі варіювався від кількох сантиметрів до 2 м. Амоніти швидко еволюціонували і були свого часу дуже поширені в усіх морях, у зв’язку з чим вони вважаються однією з найважливіших провідних груп організмів, що дозволяють з великою точністю визначати геологічний вік відкладів. Остаточно амоніти вимерли в ході крейдового вимирання (66 млн. років тому) одночасно з динозаврами.

— Які мінеральні експонати представлено на виставці? 

— В мінералогічному розділі виставки представлені різноманітні мінерали – природні хімічні сполуки та окремі хімічні елементи, що виникли в результаті геохімічних процесів. Світ мінералів надзвичайно різноманітний і цікавий. Крім твердих речовин він охоплює також рідинні (наприклад, вода, ртуть) та газоподібні (наприклад, кисень, азот, вуглеводень) природні сполуки.

Для переважної більшості твердих мінералів (98%) характерна кристалічна будова, обумовлена закономірним розташуванням елементарних частинок (атомів, іонів, молекул) у просторі й підпорядкована законам симетрії. Кожний мінерал має певний хімічний склад і однорідну структуру. Цим вони відрізняються від гірських порід, що включають кілька мінералів.

— Які зразки, на вашу думку, найцікавіші?

— Важко виділити окремий зразок, усі експонати особливі.

— Чи є серед них експонати космічного походження?

—  Так,  в експозиції є Залізний метеорит, Аргентина, з провінції Чако і Сантьяго-дель-Естеро,
метеоритне поле Кампо-дель-Сьєло.

— Скільки видів метеликів можна побачити на виставці?

— На виставці представлено 247 сучасних видів комах, у тому числі 143 види метеликів або лускокрилих (Lepidoptera), 66 видів жуків або твердокрилих (Coleopterans), а також 38 видів цикад – співочих комах з ряду рівнокрилих хоботних (Homoptera).

Найбільше в експозиції метеликів, які по праву вважаються одними з найпрекрасніших мешканців нашої планети. Серед них кількісно переважають різноманітні за розмірами, формою, забарвленням і малюнком крил представники родини косатцевих або парусників (Papilionidae), у тому числі парнасини, орнітоптери (птахокрилки) і хвостоносці, але також є чимало представників інших родин, зокрема німфаліди (сонцевики), харакси, поліури, морфи (морфіни), брассоліни (метелики-сови), сатурнії (павиноочки) та уранії, відомі кожному, хто цікавиться ентомологією.

— До яких часів відноситься череп печерного ведмедя? Де його було знайдено?

—  Череп печерного ведмедя знайдений на Південному Уралі, печера «Ведмежа». Існував у Плейстоценову епоху , 20-25 тисяч років тому.

— Homo sapiens вже існував у ті часи? 

 —  Homo sapiens існує меньше мільйона років, ми молодий вид у порівнянні з комахами та моллюсками, яким більше ніж триста мільйонів років. Якщо стиснути всі 4,6 мільярда років історії Землі до 24 годин, то виявиться, що життя на ній зародилося через 3,5 години від початку уявної доби, а людина розумна як біологічний вид з’явилася лише за 17-18 секунд до настання «півночі». Тобто час людини на земному «циферблаті» мізерно малий, і вона ще занадто молода, щоб нешанобливо ставитися до матері-природи.

— Коли виставка відкрита для відвідувачів?

— Вільний вхід з 10-00 до 22-00 без вихідних.

Автор: Ігор Нещерет
Популярно

Вы читали новость: «У галереї «АВЕК» проходить виставка, присвячена історії нашої планети»; из категории Интервью на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 21 ноября 2019 в 19:19;
  • Корреспондент Ігор Нещерет в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Куратор виставки Антон Городецький розповів про експонати.".