• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Харків’яни згадують похованого 2 березня 2014 року Владислава Зубенка — Героя Небесної Сотні

Харьков   
Харків’яни згадують похованого 2 березня 2014 року Владислава Зубенка — Героя Небесної Сотні

Владислава Зубенка було поранено у найкривавіший день Майдану — 20 лютого 2014 року. Тиждень він боровся за своє життя, але проблеми були надто серйозні. 2 березня 2014 провести хлопця в останню путь прийшли сотні харків’ян.

 

Владислав навчався на відмінно, писав вірші, брав участь в олімпіадах. З десятого класу очолював шкільне самоврядування. Займався благодійністю: їздив до дитячих притулків і влаштовував з однодумцями свята для сиріт. Брав участь в програмах по пропаганді здорового способу життя. З червоним дипломом закінчив Харківську залізничну академію.

 

Влад мав активну громадянську позицію та з перших днів Майдану приходив на Євромайдан в Харкові. А потім поїхав до Києва, залишивши на сторінці в соціальній мережі повідомлення, що їде туди бо «це мій вибір». З собою взяв лицарські обладунки.

На кадрах з Інститутської видно, як Владислав, та ще два харківських активіста Юрій Паращук і Євген Котляр, накрившись щитами піднімаються вгору. Згодом всіх трьох не стало.

Першим загинув Юрій. Євген був поранений в стегно, а коли медики робили йому перев’язку, снайпер вбив його пострілом в шию. Влад Зубенко отримав кулю, закриваючи щитом пораненого, якого медики виносили по сходах до готелю «Україна».

Згодом стало відомо, що хлопец поранений у живіт кулею АК-74 (калібр 5,45 мм). Вона зачепила печінку, нирку, легке і нервові закінчення хребта, пробивши діафрагму. Без свідомості його витягли з площі.

17-а Київська лікарня на той час була вже переповнена, тому його доправили до Солом’янськії клінічної лікарні №4.

На наступний день йому стало гірше, відновилася кровотеча. Влад боровся за життя вісім днів. Йому зробили кілька операцій, видалили частину печінки, збиралися відправляти на лікування в Німеччину або Ізраїль, але почалося запалення легенів, відмовили нирки.

28 лютого о 14:30 Влад був перевезений з Київської міської клінічної лікарні №4 в реанімаційний Інститут серця. О 16:45 серце Владислав зупинилося. Йому було 22.

Труну з Владиславом Зубенко доставили до Харкова в храм Святого Іоанна Богослова (УПЦ КП). Попрощатися з Героєм Небесної Сотні прийшли сотні харків’ян.

Автор: Софія Краснікова
Популярно

Вы читали новость: «Харків’яни згадують похованого 2 березня 2014 року Владислава Зубенка — Героя Небесної Сотні»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 2 марта 2020 в 19:03;
  • Корреспондент Софія Краснікова в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Владислава Зубенка було поранено у найкривавіший день Майдану — 20 лютого 2014 року. Тиждень він боровся за своє життя, але проблеми були надто серйозні. 2 березня 2014 провести хлопця в останню путь прийшли сотні харків’ян".