• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

У Харкові можна безкоштовно перевірити наявність антитіл до коронавірусу у крові (відео)

Общество   
У Харкові можна безкоштовно перевірити наявність антитіл до коронавірусу у крові (відео)

До Всесвітнього дня донора у Харківському обласному центрі служби крові — традиційне свято.

Людей, які зробили вже понад 40 донацій, нагороджують дипломами та посвідченнями. Один із них — Сергій Максименко. Уперше чоловік став донором для доньки ще у 1986.

Сергій Максименко, почесний донор України

Надо помогать людям. Были перерывы, а в последнее время, года четыре наверное, через каждые два месяца.

Фахівці центру згадують: під час карантину донорів катастрофічно не вистачало. Але були й ті, хто за цей час жодного разу не пропустили донацію. Серед них і Микола, який регулярно здає кров уже 20 років.

Микола, донор

Очищается кровь, в первую очередь. И самочувствие намного легче становится, намного легче. Я стараюсь ничего не кушать, много пить. — А после этого как восстановиться? — Грамм 150 красного вина.

Необхідно забрати кров у більш ніж 200 донорів на день, аби забезпечити нею всій хворих, яких у Харкові щодня налічується не менше сотні, розповідає головний лікар установи Вадим Яворський.

Вадим Яворський, головний лікар Харківського обласного центру служби крові

По Харківській області — це близько 30-35 тисяч донацій на рік, яку ми отримуємо. Це відповідно 30-40 тисяч хворих отримують ці компоненти крові. Це спасіння 35-40 тисяч людей.

А от у центрі «Харків-плазма» донори можуть пройти ще й безкоштовний тест на наявність у крові антитіл до COVID-19. Перед реєстрацією лікарі додатково питають, чи не було в людини коронавірусу та чи не контактувала вона із зараженими. Під час здачі плазми частину крові забирають для перевірки на різні хвороби. Також донор отримує два вихідних і грошову винагороду.

Ольга Істоміна, завідуюча відділом заготівлі плазми центру “Харків-плазма”

До того, как начинается процедура, производится одна венопункция. То есть, одна инъекция. Мы набираем две пробирки. Из одной из пробирок делаются инфекции плюс COVID, и вторая пробирочка у нас идет на группу крови.

Директорка центру Галина Сіроштан каже: перевірка на коронавірус необхідна, аби в подальшому використати плазму з антитілами для створення вакцини. Завдяки цьому можна буде перемогти коронавірус.

Галина Сіроштан, директорка центру “Харків-плазма”

Якщо ми вилучаємо таку людину по результатам аналізів, її плазма вилучається окремо. І після цього буде направлена на наш вітчизняний флагман фармацевтичної промисловості, завод «Біофарм».

У центрі додають: наразі в місті є 7 донорів, плазму яких направили до Києва, де й будуть розробляти вакцину. У Харкові зібрали близько 6 літрів матеріалу з 300 необхідних.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові можна безкоштовно перевірити наявність антитіл до коронавірусу у крові (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 12 июня 2020 в 19:21;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "До Всесвітнього дня донора у Харківському обласному центрі служби крові — традиційне свято".