• Чт 18.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

Куди податися, як йдеш від тирана? Анонімне інтерв’ю з жертвою домашнього насильства (відео)

Общество   
Куди податися, як йдеш від тирана? Анонімне інтерв’ю з жертвою домашнього насильства (відео)

20 разів жінка має постраждати від рук коханого, аби піти від свого мучителя, розповіли в Центрі надання допомоги постраждалим від насильства.

Євгенія, жертва домашнього насильства

Вот наша главная ошибка женщин: ладно, стерпится, ладно, пройдет… Да, ну и в результате.

60-річна Євгенія проходить курс реабілітації в Центрі надання допомоги постраждалим від насильства. Обличчя показувати жінка боїться, оскільки стала жертвою цивільного чоловіка, з яким прожила декілька років.

Євгенія, жертва домашнього насильства

Он — афганец. И сейчас вот это безденежье, карантин. Мы были вместе постоянно. И поскольку он военный и сейчас нагнетание вот этой обстановки с Россией — это добавляло ему еще больше нервозности.

До центру, каже жінка, звернулася, бо не мала більш куди піти. Зателефонувала до поліції і її направили сюди. Перебуває тут всього декілька днів, але каже, що має впевненість у тому, що повертатися не можна, треба починати нове життя. Але, повідомляють робітники установи, до таких висновків деякі жінки доходять, на жаль, далеко не з першого разу.

Ірина Краснолюбова, директорка Центру надання допомоги постраждалим від насильства

Около 20 раз нужно, чтобы мужчина избил женщину для того, чтобы она от него ушла. Это американская статистика, не думаю, что наша картина в Украине кардинально отличается

Із цією метою, продовжує Ірина, колись і був створений такий центр. Ми знаходимося у кризовому відділенні, сюди приходять жінки різного віку. І потерпають вони від різних форм насильства: економічного, фізичного, сексуального. Тут вони можуть знаходитися максимум три місяці. Потім, як правило, винаймають житло. Із пошуком роботи жінкам допомагають тут, у центрі. А сам він повністю фінансується з міського бюджету.

Ірина Краснолюбова, директорка Центру надання допомоги постраждалим від насильства

Цей центр, в якому ми зібралися, працює в якості комунального закладу з 2020 року, хоча перше відділення цього центру було відкрите ще у 2016 році. Це був притулок для осіб, які постраждали від насильства.

Окремо працюють із дітьми з проблемних родин та з їхніми батьками. Так, кажуть у центрі, завдяки спільним зусиллям з понад пів тисячі дітей, яких вилучили з родин, вдалося повернути назад більше сотні. Але вже до свідомих батьків.

Світлана Горбунова-Рубан, заступниця Харківського міського голови

У сімейному конфлікті не буває такої ситуації, щоб хтось був правий, а хтось — ні. Як правило, обидві сторони мають відношення до цього конфлікту. Тому треба надавати допомогу і тому, хто став жертвою цього конфлікту, і тому хто, спричинив це насильство.

Відбулася координаційна нарада із представниками міської влади, правоохоронцями та соцробітниками. Основна галузь, в якій надалі вирішили працювати, — це запобігання кризових ситуацій. Тому що, як зазначили на нараді, працюють вони вже з наслідками, але ж можна попереджати причини.

Ігор Терехов виконуючий обов’язки Харківського міського голови

Для начала нужно перевернуть ментальность семей. Сделать недопустимость насилия в семьях. Вот когда мы это сделаем — тогда не будет ни первого раза, а тем более двадцатого.

Терехов зазначив, що називати центр «притулком» — неетично, бо жінки та чоловіки, які сюди потрапляють, мають почуватися максимально комфортно. Тож відтепер це місце називається «дім, коли тобі важко». У середньому жінки перебувають тут десять днів. Ось і Євгенія за тиждень розпочне своє нове життя.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Куди податися, як йдеш від тирана? Анонімне інтерв’ю з жертвою домашнього насильства (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 23 апреля 2021 в 19:17;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "20 разів жінка має постраждати від рук коханого, аби піти від свого мучителя, розповіли в Центрі надання допомоги постраждалим від насильства".