• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

Днями Biopharma Plasma Харків відзначила свою річницю

Общество   
Днями Biopharma Plasma Харків відзначила свою річницю

За 2 роки близько 14 тисяч громадян поповнили ряди української донорської родини.

Директор плазмацентру Галина Сіроштан, яка стояла у витоків створення плазмоцентру, порівнює перші дні коли приходило до 10 донорів та нинішній час коли їх збільшилось у 20 разів:

«80% донорів плазми крові — люди, які приходять до нас регулярно. По-перше, це дозволяє їм проходити медичне обстеження і контролювати стан свого здоров’я. По-друге, здаючи плазму крові, вони розуміють, що вона стане сировиною для виготовлення вітчизняних ліків, які вкрай потрібні тяжкохворим».

За два роки зроблено 33,5 тисяч донацій та виготовлено ліки для майже 10 тисяч хворих. Це 17 видів препаратів з плазми крові. Завдяки донорам-благодійникам 15 закладів охорони здоров’я безоплатно отримали ліки на 2 млн грн. А ще благодійність дозволяє підтримувати дітей з аутизмом, сім’ї, яким не вистачає власних коштів на лікування та реабілітацію дітей. Такі донори зібрали та передали на лікування хворої малечі майже 200 тис грн.

Юлія Дубограй була одним з перших донорів. Її вразив європейський рівень обслуговування в плазмацентрі:

«Найбільше мені сподобалась атмосфера. Тебе радо зустрічають і постійно супроводжують. Було так круто, що я навіть влаштувалася сюди працювати медичним реєстратором».

Деяких на донорство мотивує той факт, що плазмоферез корисний для здоров’я. Він оновлює гормональний фон та зміцнює імунітет, омолоджує організм, виводить шлаки та токсини, сприяє очищенню шкіри та є профілактикою сезонних алергій, нормалізує тиск і попереджає серцево-судинні захворювання.

Софія Бражник студентка 4 курсу «ХАІ» прийшла здавати плазму у свій День народження:

«Мені приємно, що моє двадцятиріччя і День народження плазмацентру співпали. Це моя друга донація. А вперше мене сюди привели однокурсники. Я знаю, що це корисно для здоров’я. А ще я таким чином допомагаю іншим людям».

Ліків з плазми потребують: жінки під час вагітності та пологів, недоношені немовлята та новонароджені з ускладненнями, люди с хронічними хворобами, онкохворі та тяжкохворі на Covid-19, поранені та травмовані під час ДТП, аварій, катастроф, постраждалі внаслідок пожеж.

На рахунку Валентина Кохана, майбутнього медика, вже більше 20 донацій:

«Вже практично рік здаю тут плазму крові. І усвідомлення того, що я комусь допомагаю, надихає мене все більше і більше».

Мотивація у кожного донора різна, але всіх їх об’єднує одне – робити добрі справи, на благо людей та країни, в якій вони живуть.

Автор: Елена Скалецкая
Популярно

Вы читали новость: «Днями Biopharma Plasma Харків відзначила свою річницю»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 14 октября 2021 в 12:30;
  • Корреспондент Елена Скалецкая в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "За 2 роки близько 14 тисяч громадян поповнили ряди української донорської родини".