• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +21°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

Харківські донори здають кров у бомбосховищах (відео)

Общество   
Харківські донори здають кров у бомбосховищах (відео)

Охочих прийти до Харківського центру крові стало значно менше, а ось потреби донорської крові навпаки зросли

Валерію — 28. Каже: раніше постійно задумувався над тим, щоб почати здавати кров. Та лише війна змогла переконати його не відкладати цю справу на потім.

Валерій, харків’янин
Задумывался, но просто вот это времени нет, это надо идти, ехать и прочее. А как столкнулся — это реально не долго все происходит. Подумал, что надо сейчас это очень необходимо. У меня это час займет, а кому-то это жизнь спасет. Вот так и произошло, собственно. Какая-то сознательность, наверное. 

Віталій згадує, що кілька років тому донорська кров була для нього питанням життя і смерті. Він впевнений, що теорія бумеранга працює, і тепер сам віддає кров тим, хто цього потребує.

Віталій, харків’янин
Мне сдавали кровь, в больнице я лежал. Ну а потом началось АТО, решил пойти сдать. Вот уже с 14 года, 8 лет сдаю кровь.

Ці чоловіки, як і інші відвідувачі харківського центру крові, знаходяться у бомбосховищі. Сюди медзаклад переїхав ще в перші дні повномасштабного вторгнення.

Олена Малигон, заступник директора з медичної частини
З перших днів війни центр крові продовжував свою роботу й не на хвилину не зупинився. 25 лютого, коли ми зазнали обстрілів, було дуже швидко прийнято рішення і, мабуть, за 3-4 години ми повністю технологічний процес перемістили у підвальне приміщення. 

450 мілілітрів крові донори здають за 8 хвилин. Через війну велика кількість людей виїхала з Харкова, серед них — багато донорів. Тому охочих прийти до центру стало значно менше, кажуть у медзакладі. А ось потреби донорської крові навпаки зросли.

Юрій Верховенко, завідувач відділу відборів донорів
Є онкохворі, є ускладнені пологи, є оперативні втручання. Ще до цього додався об’єм, який потрібен для надання невідкладної допомоги при пораненнях й інших таких станах.

Запаси необхідно постійно поновлювати, додає лікар. Після здачі крові, із рідини виготовляють компоненти. І якщо донорська плазма у замороженому стані може зберігатись до трьох років, то еритроцитовмісні компоненти — 35 діб в середньому, а тромбоцити — всього до 5 діб. Людина може здавати кров не частіше, як 1 раз на 2 місяці. Центр крові співпрацює з волонтерськими організаціями, а також поліцією, військовими та рятувальниками — залучають їх до донорства.

Юрій Верховенко, завідувач відділу відборів донорів
Основні протипоказання — це хронічні та гострі захворювання, серцево-судинні, дихальної системи та інші. Або протипоказання тимчасові — якщо людина перенесла оперативне втручання, зробила татуювання — це на пів року.

Стати донором крові може кожен. Для цього необхідно мати паспорт громадянина України та не мати протипоказань.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Харківські донори здають кров у бомбосховищах (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 27 мая 2022 в 17:20;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Охочих прийти до Харківського центру крові стало значно менше, а ось потреби донорської крові навпаки зросли".