• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Бандермобілі для харківських тероборонців дістають навіть пастори церков (відео)

Общество   
Бандермобілі для харківських тероборонців дістають навіть пастори церков (відео)

Бандермобілі  — ця назва закріпилася за автівками, які переробляють на потреби військових. На Харківщині такі авто – на вагу золота, адже це «розхідний матеріал», який постійно потрібно поповнювати.

Як працюють справжні бандермобілі, як їх ремонтують та де дістають – у репортажі МГ «Об’єктив”.

Артем Листопад, кореспондент

Ось так виглядають машини, які в народі називають бандермобілями. Механізм досить простий — для військових купують пікапи, тобто автівки з відкритим багажником. наварюють трохи броні, але найголовніше — ось сюди встановлюють зброю, наприклад, кулемет. І після цього така техніка вже готова виконувати бойові задачі на передовій.

Керує автівкою боєць спецпідрозділу KRAKEN із позивним «Тіма». Цей бандермобіль, згадує військовий, успішно відпрацював не одну задачу на передовій. За допомогою такої машини українські бійці можуть знищувати ворожу техніку, що має легку броню, та піхоту. Саме цей пікап брав участь у звільнені Вільхівки. Тоді кулеметник помітив російську БМП і відкрив вогонь.

Позивний «Тіма», військовослужбовець спецпідрозділу ТрО KRAKEN

Когда он увидел эту технику, когда она появилась в зоне прицельного огня, он начал стрелять в нее. Это, примерно, было на расстоянии метров 100. Водитель уже был погибший, в этой бронированной технике, просто на адреналине въехал в нас, потом она врезалась в столб, и группа зачистки доразобрала, так сказать, этот автомобиль, эту броню. И там еще несколько человек пытались эвакуироваться из техники, они выскакивали, их, собственно, добила группа прикрытия.

Переваги такої машини — це швидкість та маневреність. Поражати цілі вона може досить оперативно, крім того, їх використовують як при штурмі, так і для роботи в тилу — для перевезення озброєння та особового складу.

Нині бандермобіль знову в майстерні. Його ремонтують та облегшують, адже машину перенаправляють на виконання дещо інших задач.

На передовій легковики довго не затримуються, кажуть військові. Вони підриваються на мінах, їх знищує ворожа артилерія чи навіть стрілецька зброя. Тому потреба в автівках завжди є.

Позивний «Тіма», військовослужбовець спецпідрозділу ТрО KRAKEN

Конкретно наше подразделение потеряло более 8 автомобилей с начала войны. У нас небольшое подразделение — порядка 70 человек. Автомобили полностью разрушены, не подлежат восстановлению. Это просто расходный материал. Мы очень благодарны людям, которые этот автомобиль сделали, потому что их работа в конкретном бою спасла не одну жизнь.

Дивіться також у сюжеті МГ «Об’єктив»: Запчастини для ремонту трофейної техніки на Харківщині зрізали з пам’ятників (відео)

Необхідні не лише позашляховики й пікапи, але й будь-які інші машини. Наприклад, бусики для перевезення особового складу. Досить часто машини купують волонтери з-за кордону. Їх не потрібно розмитнювати, тож переганяти з іншої держави може бути цілком виправдано з точки зору фінансів. Ось цей мікроавтобус, наприклад, приїхав з Ірландії. З проханням допомогти машинами до своїх приятелів з ірландського храму звернувся пастор харківської Церкви християн баптистів Олександр. Він же переганяв авто по Україні.

Олександр, пастор Церкви євангельських християн баптистів у Харкові

Нам сейчас нужно выжить как нации, и поэтому каждый те усилия, на которые он способен. И вот мы как община, сколько можем — столько и помогаем. Как верующие люди конечно молимся. И за это подразделение, и за исход войны в целом. Как написано в писании: «коня готовят на день битвы, но победы от господа».

З початку війни прихожани його храму допомагали годувати людей у метро, а потім вирішили закривати потреби ще й військовим. Із групою «Коваля», де ремонтують військовим техніку, Олександр познайомився випадково — дізнався про майстерню від прихожанина, який допомагав бійцям як зварювальник.

Олександр, пастор Церкви євангельських християн баптистів у Харкові

И когда он мне сказал — я понял, что помогать нужно не только людям, которые сидят в метро, а помогать нужно и людям, которые несут боевые задачи и конкретно защищают нас ценой своей жизни.

Автомобілі виконують на передовій та в тилу різноманітні задачі. Їх можна розділити на кілька категорій. Наприклад, вже згаданий бус використовують не тільки для перевезення бійців, а й для евакуації населення з небезпечних місць. Є штурмові легковики зі встановленим озброєнням, автівки застосовують для проведення розвідки та багато іншого. І чим більше людей будуть допомагати українським бійцям, зокрема, закупівлею та ремонтом машин, тим більше в них буде можливостей і тим краще військові зможуть виконувати бойові задачі, а отже — швидже наближати день довгоочікуваної перемоги.

Автор: Артем Листопад, Павло Велицький
Популярно

Вы читали новость: «Бандермобілі для харківських тероборонців дістають навіть пастори церков (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 3 августа 2022 в 16:03;
  • Корреспондент Артем Листопад, Павло Велицький в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Бандермобілі  — ця назва закріпилася за автівками, які переробляють на потреби військових. На Харківщині такі авто – на вагу золота, адже це «розхідний матеріал», який постійно потрібно поповнювати".