• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +6°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

“Реально ми навіть не в “червоній зоні”, а вже в “чорній”. У Харкові заповнені всі місця для хворих на COVID-19

Общество   
“Реально ми навіть не в “червоній зоні”, а вже в “чорній”. У Харкові заповнені всі місця для хворих на COVID-19

В обласній “інфекційці” не лишилося вільних місць, а диспансер радіаційного захисту переповнений, так саме як і 18 міська лікарня.

За 9 жовтня в області на COVID-19 захворіла 631 людина. Загалом із початку пандемії коронавірус виявили у майже 23,5 тисячі мешканців Харківщини, більшість з них – харків’яни. Як розповіла на засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС директорка Харківського обласного лабцентру Любов Махота, епідеміологічна ситуація із захворюваністю на СOVID-19 продовжує загострюватися.

«За останні два тижні лабораторно підтверджено 6849 випадків (зараження коронавірусом — ред.), це становить 257,48 на 100 тис. населення. Темп приросту показників за останній тиждень склав 21%. Інтенсивність епідпроцесу також зростає як в місті Харкові, так і в районах області. За критерієм епідеміологічної небезпеки більшість адміністративних територій області відповідає на сьогодні помаранчевому рівню. Показників, що відповідають критеріям червоної лінії безпеки, на території Харківської області поки не досягнуто», — повідомила вона.

В опорних лікарнях Харкова розповідають, що зайняті вже всі місця.

«125 пацієнтів, 110 місць. Ми додаємо 15 місць, ось ці 125 ми додаємо. У реанімації 9, 71 людина отримує кисень. Всі точки кисневі, все зайнято», — повідомила в.о. директора Харківського обласного диспансеру радіаційного захисту Ірина Пирогова.

Пирогова додала, що наразі є нестача фахівців у диспансері. На відміну від обласної інфекційної лікарні. Директор Павло Нартов акцентує: на роботу влаштовуються нові медсестри. Однак ситуація з кількістю вільних місць для хворих – досі критична: усі 290 ліжок зайняті.

«У реанімації 12, тобто, всі зайняті. У нас 107 точок кисню, всі зайняті і 40 концентраторів, теж всі зайняті. Виходить 147 знаходяться на кисні. У тому числі 24 на апаратах ШВЛ. Апарати теж всі зайняті», — розповів Нартов.

 

Цього тижня головний лікар міської лікарні №18 Борис Менкус заявив про нестачу засобів індивідуального захисту для медиків, обладнання та місць: «1 числа (1 жовтня — ред.) ми відкрилися, фактично ми заповнилися за добу. З огляду на те, що наші коридори не дозволяють розміщувати хворих в коридорах, і немає можливості кисневої підтримки, всі вони в палатах, ми їх якомога більше ущільнили».

 

9 жовтня на брифінгу голова ХОДА наголосив: «Фактично ми маємо помаранчеву зону. Це фактично. Я мушу сказати, що реально ми навіть не в червоній зоні, а вже в чорній. Для того, щоб формально перейти в червону зону, нам необхідно п’ять днів поспіль мати заповненість по одному критерію, лише зараз одного критерію торкаюсь, — 75%. На сьогоднішній день заповненість 70%», — повідомив він.

На засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС заступник голови ХОДА Тарас Пастух повідомив, що протягом трьох днів для прийому хворих коронавірусом відкриють додаткову лікарню — Ізюмську ЦМЛ. Також зараз розглядають можливість залучити відомчі лікарні, наприклад, лікувальні установи «Укрзалізниці».

За інформацією мерії, для міській лікарні №17 додатково готують 60 ліжок. Голова Харківської облдержадміністрації повідомив, що згодом планується виділити ще 320 ліжок, які розподілять між лікарнями Харкова та області. Також найближчим часом будуть закуплені кисневі концентратори.

Кучер підкреслив: навіть якщо збільшуватимуть кількість ліжок та обладнання, але захворюваність і далі зростатиме, на весь регіон не вистачить лікарів: «Реально ми навіть не в “червоній” зоні, а вже в “чорній”. Сьогодні на комісії було прийнято рішення щодо інтернів, які теж повноцінно мали б змогу брати участь у лікуванні хворих. Це буде величезна допомога нашим лікарям«.

Як розповів бізнесмен та депутат Харківської міської ради 7 скликання Олександр Давтян у програмі «Онлайн-Розмова» на телеканалі «Simon»,  держава повинна була підготувати лікарні за жорсткий карантин, який вводили в Україні навесні.

«Проблема в тому, що карантин був дан, щоб медики змогли за цей час приготуватися. У всіх країнах світу приділили увагу цим аспектам. Коли клініка готова, навіть якщо туди привозять важких хворих — їх відкачують… А у нас чому смертність зростає? Наші лікарні вже перевантажені, лікарі падають з ніг, у них закінчуються і сили, і кошти. А у нас в країні під час пандемії в кілька десятків мільярдів збільшили бюджет на силові відомства, зате на медицину бюджет недостатній… А на гроші, які було виділено на COVID-19, чомусь роблять дороги», — говорить Давтян.

Бізнесмен зазначає, що і звичайні харків’яни не дотримуються карантинних обмежень

«Я один, напевно, ходжу в масці по вулицях. Це дуже неправильно і погано. Нещодавно був закордоном — 99% людей в масках. Хоча в тій країні, де був я, захворюваність і смертність в п’ять разів нижче, ніж в Україні, а населення в три рази більше. У нас же таке враження, що всім все одно… Хвороба все ще не вивчена. Так, пристосували лікувати в якійсь мірі, але не до кінця. Коли з COVID-19 буде так само, як з багатьма іншими хворобами, від яких раніше люди вмирали, а зараз — один укол і все, тоді можна буде спокійно ходити гуляти, але поки я б остерігся. Або хоча б, якщо ви кудись йдете, надягайте засоби індивідуального захисту: маска, рукавички».

Нагадаємо, що у Харкові відкрили кримінальне провадження через концерт популярної української співачки Олі Полякової, який відбувся 3 жовтня у Новобаварському районі міста. На безкоштовний захід, за неофіційними даними, прийшло приблизно 2 тисяч людей. Через декілька днів поліція також відкрила кримінальне провадження через концерт Ірини Білик.

Ввечері 9 жовтня в своєму Telegram-каналі прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що на засіданні державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій дав ряд доручень щодо карантину в окремих містах.

«Закликав комісії ТЕБ та НС в Києві, Харкові та Сумах самостійно посилити протиепідемічні заходи», — заявив Шмигаль і додав, що у місцевої влади є достатньо повноважень, щоб ефективно стримувати поширення COVID-19.

 

Бажаєш першим дізнаватися новини Харкова, України та світу?

Підписуйся на телеграм-канал: t.me/objectivetv або на вайбер-канал: https://cutt.ly/lyDk847

Автор: Софія Краснікова
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «“Реально ми навіть не в “червоній зоні”, а вже в “чорній”. У Харкові заповнені всі місця для хворих на COVID-19»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 9 октября 2020 в 23:23;
  • Корреспондент Софія Краснікова в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "В обласній “інфекційці” не лишилося вільних місць, а диспансер радіаційного захисту переповнений, так саме як і 18 міська лікарня".