• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

У Харкові хворі на цукровий діабет опинились на межі виживання (відео)

Общество   
У Харкові хворі на цукровий діабет опинились на межі виживання (відео)

Люди вимагають від влади надати їм інсулін у повному обсязі.

Проблема нестачі інсуліну у Харкові в цьому році набула розголосу. Тільки за останні два місяці хворі на цукровий діабет три рази збиралися під мерією з вимогою забезпечити їх препаратом. Олена Євтушенко через захворювання втратила зір. З травня цього року жінка отримує тільки одну інсулінову шприц-ручку на місяць, а  їх необхідно 5.

Олена Євтушенко, хвора на цукровий діабет

Инсулин мне назначили сразу, как я заболела, еще в детстве. То есть года в три. И с тех пор я на инсулине.

Ампули, яких не вистачає, жінці доводиться купляти самостійно. А окрім цього — спецстрічки для глюкометра, який вимірює рівень цукру в крові. Пенсію Олена отримує, як інвалід дитинства I групи. Це близько 2 тисячі гривень. Жінка купує й інші ліки, а також дотримується спеціальної дієти.

Олена Євтушенко, хвора на цукровий діабет

Если инсулин не колоть, то диабетик умрет. У меня были даже знакомые диабетики, мы вместе лежали в больнице, две девочки — их уже нет, они уже умерли от высокого содержания сахара.

У вересні інсулін Олені Євтушенко в поліклініці не видали. Допомогли волонтери — привезли кілька інсулінових шприц-ручок з Литви. Волонтер Юрій Захаренко сам хворіє на цукровий діабет вже 26 років.

Юрій Захаренко, хворий на цукровий діабет

Сделали клич по Украине. Есть такое понятие — диабетик диабетику помогает. Из разных регионов стали присылать. По Харькову мы охватили около 120 человек, сейчас значительно больше.

Юрій Горковенко до України приїхав з Баку за розподілом. В 2016 році на нозі довго не загоювалась рана. В лікарні чоловік дізнався, що в нього діабет. Зараз у Юрія ампутовані обидві ноги. Одна інсулінова шприц-ручка коштує 168 гривень. На свою пенсію чоловік  їх може придбати лише дев’ять штук.

Юрій Горкавенко, хворий на цукровий діабет

Мне надо шприц-ручки минимум две, по 5 единиц, 20 единиц в день, 10 утром, 10 вечером. Ее хватает ровно на 21 день. Третья часть от того, что мне нужно на месяц.

Юрій нарікає, що йому також складно заходити до під’їзду. Чоловіку видали протези, а ходунків немає, тому встати він може тільки зі сторонньою допомогою. В обіцянки чиновників забезпечити діабетиків інсуліном в достатній кількості Юрій не вірить.

Юрій Горкавенко, хворий на цукровий діабет

Я вам скажу, у нас есть 100 % гарантии, я верю на 120%,что ничего не будет. Сейчас может быть будет какое-то движение, а после марта месяца.

Напередодні Харківська міськрада додатково виділила на інсулін 12,5 мільйонів гривен. За словами заступника мера Світлани Горбунової-Рубан, проблема із забезпеченням препаратами виникла через те, що Мінздрав не визначив правила фінансування цієї статті витрат. В цьому році з державного бюджету місту виділили лише 23 мільйони при потребі в 66.

Ірина Орлова, організатор ініціативної групи хворих на цукровий діабет

То, что выделили 12,5 миллионов, во-первых, мы только с 1 ноября поймем, выделили или нет, когда начнется выдача инсулина. Тогда будет понятно — 100 % или нет. В городе у нас около 8 тысяч инсулинозависимых. И этих денег хватит ровно на два месяца обеспечения Харькова инсулином.

Тим часом, в Міністерстві охорони здоров’я анонсували створення державної програми щодо підвищення доступності допомоги хворим на цукровий діабет.

 

 

 

Автор: Олена Верекомська
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові хворі на цукровий діабет опинились на межі виживання (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 19 октября 2018 в 15:31;
  • Корреспондент Олена Верекомська в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "За останні два місяці люди тричі пікетували стіни міськради. Вони вимагають від влади надати їм інсулін у повному обсязі.".