• Чт 18.04.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

У Харкові чиновники витратили на дерева 15 мільйонів гривень (відео)

Общество   
У Харкові чиновники витратили на дерева 15 мільйонів гривень (відео)

Граби по 300 тисяч гривень, а ялини — по 250. Комунальне підприємство «Харківзеленбуд» за результатами тендеру замовило дерев майже на 15 мільйонів гривень. 

У Харкові висадили вдвічі більше дерев, аніж знесли — 23  тисячі проти 11. Це дані за понад 4 роки – з 2015  по 2019, відзвітували в департаменті комунального господарства міськради. Замінювали аварійні, сухостійні, уражені омелою дерева та дерева, які досягли граничного віку. Окрім цього, провели обрізку понад 80 тисяч рослин і висадили близько 45 тисяч кущів. Цьогоріч комунальники придбали 1,5 тисячі рослин.

Юлія Бойко, кореспондентка
 Нові насадження повинні з’явитися в саду Шевченка до кінця цього року. Найдорожчими з них є ялина колюча та граб звичайний. Їхня вартість — 250 тисяч гривень і більше.У саду вже висадили деякі дерева, одні з них туї. Один такий саджанець обійшовся міському бюджету в 50 тисяч гривень. 

Зокрема, в саду планують висадити 120 гірських сосен, 65 ялівців скельних, 10 кленів гостролистих і кілька різновидів ялин. Також мають намір урізноманітнити флору зони відпочинку декоративною яблунею «Еверест». Реконструкція саду Шевченка почалася в 2016 році і продовжуються по цей день.

Андрій Дронь, заступник директора СКП «Харківзеленбуд»
В останні роки парк саду Шевченка почав пропадати, дерева вже віджили своє, і їх необхідно оновлювати, замінюючи на більш нові та гарні. Для цього ми вибираємо такі породи, які відносяться до нашого ареалу і добре у нас приживаються. Наше завдання — зробити сад Шевченка дуже красивим, адже це одне з найбільш відвідуваних місць Харкова, де гуляє безліч харків’ян і гостей нашого міста.

Постачальником рослин є фірма, яку очолює колишній перший заступник мера Кременчука Андрій Погрібний. За даними антикорупціонерів, це підприємство поставляє насадження з-за кордону майже по всій країні. Якщо порівнювати з іншими містами, ціни на деякі ялини, сосни, клени — ті самі. Водночас голубу ялину Харків придбав майже вдесятеро дорожче, ніж вона коштує на ринку.

 Євген Лісічкін, член ГО «Харківській антикорупційний центр»
 Такі позиції по 294, по 247 тисяч гривень в інших містах їх ніхто не закуповує. Наприклад, навіть Національний дендрологічний парк «Софіївка», який теж бере рослини з-за кордону. У них найдорожче дерево коштувало 183 тисячі гривень. 

У Харкові навесні планували висадити 900 дерев. Зокрема, кулясті клени вже ростуть по вулиці Академіка Павлова, ще по 10 лип посадили у Шевченківському та Київському районах. Частково оновити зелені насадження планують на вулиці Сумській та майдані Свободи. У зв’язку з закінченням терміну дії міської програми з заміни дерев нову планують винести на найближчу сесію.

Автор: Юлія Бойко
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «У Харкові чиновники витратили на дерева 15 мільйонів гривень (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 5 июня 2019 в 15:46;
  • Корреспондент Юлія Бойко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Граби по 300 тисяч гривень, а ялини — по 250. Комунальне підприємство «Харківзеленбуд» за результатами тендеру замовило дерев майже на…".