• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +20°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

Понад 150 призовників незаконно затримали на вулицях Харкова (відео)

Общество   
Понад 150 призовників незаконно затримали на вулицях Харкова (відео)

Інформація про масові затримання харків’ян у ЗМІ та соцмережах почала з’являтися з початку весняної призовної кампанії.

Юристи кажуть: схожа ситуація повторюється щороку.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»
Пока была осень — у нас была надежда, что линия поведения весной изменится. Но, к сожалению, это повторяется вновь и вновь. Пострадавших очень много, они звонят каждый день нашим коллегам — адвокатам. Военкомат незаконно лишает свободы людей, таким образом пытаясь выполнить план любой ценой. 

У данному випадку законодавство не є досконалим, констатують юристи. Тому до відповідальності працівників військкоматів жодного разу не притягували. За інформацією адвоката Євгена Рияки, тільки за останній тиждень у Харкові було затримано більше 150 призовників. Вони зверталися на гарячі лінії та доповідали про правопорушення.

 Євген Ріяко, адвокат
Первые 3 дня действовала эффективная практика горячей линии Министерства обороны. Вызов 102, обращения, заявления в полицию, ДБР, военную прокуратуру — это не для военных. 

Згодом дзвінки на гарячу лінію Міноборони втратили свою ефективність, — каже адвокат та радить у випадку правопорушень звертатися до районних суддів.

Євген Ріяко, адвокат
Любой человек может пожаловаться следственному судье, что, территориально, в его юрисдикции кого-то лишили свободы без решения суда. Это на сегодняшний день единственный способ был и есть как-то эффективно помочь парням. 

В обласному військовому комісаріаті зізнаються: було кілька ситуацій, коли їхні працівники затримували призовників, порушуючи законодавчі норми. З цього приводу триває службове розслідування і вже дві посадові особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Але масові «відлови» призовників у військкоматі заперечують.

Юрій Калгушкін, військовий комісар Харківської області
Категорично керівництво Харківського обласного міського комісаріату забороняє затримувати і доставляти до військових комісаріатів або до збірного пункту Харківського обласного військового комісаріату таким чином призовників. Головне — це сповістити, зробити оповіщення. Тобто, вручити повістку, де вказано куди і коли, в який час прибути до військового комісаріату. 

Юрій Калгушкін запевняє: якщо невідомі представляються працівниками військкоматів, але не одягнені у військову форму — людина може взагалі не йти на контакт.

 Юрій Калгушкін, військовий комісар Харківської області
Має право не поїхати. Всі працівники і посадові особи районних комісаріатів повинні бути у військовій формі, мати з собою посвідчення. 

На сайті Президента України опублікували петицію про відставку Юрія Калгушкіна з посади військового комісара Харківської області. Вона набрала більше 500 голосів із 25 тисяч необхідних. До кінця голосування залишилось більше 80 днів.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Понад 150 призовників незаконно затримали на вулицях Харкова (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 10 июня 2019 в 15:31;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Інформація про масові затримання харків’ян у ЗМІ та соцмережах почала з’являтися з початку весняної призовної кампанії".