• Сб 20.04.2024
  • Харьков  +7°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

Масові «замінування» у Харкові: експерти розповіли, чому поліції не вдається викрити зловмисників (відео)

Общество   
Масові «замінування» у Харкові: експерти розповіли, чому поліції не вдається викрити зловмисників (відео)

Хибні повідомлення про масові мінування поліцейські отримують регулярно, починаючи з кінця квітня.

Артем Листопад, кореспондент
 Фейкові повідомлення про замінування об’єктів по Україні почалися після другого туру президентських виборів. Не став винятком і Харків – заклади освіти, лікарні, дитсадки, готелі вибухотехніки перевіряли по декілька разів на тиждень. Але напередодні зіткнулися із рекордною кількістю – 232 об’єкти. 

У четвер до поліції повідомили про мінування всіх дитсадків, аеропорту, Південного вокзалу, станції метро «Історичний музей», нічного клубу на Полтавському Шляху та закладу на Благовіщенській. Евакуювати довелося понад 22 тисячі людей. Жодних небезпечних речовин вибухотехніки не знайшли. У поліції говорять: більшість повідомлень надходить не з України.

 В’ячеслав Аброськін, перший заступник голови Нацполіції України
Надходили на електронні адреси різних організацій та підприємств з поштового сервісу з присвоєною ІР-адресою у вказаний часовий період, яка належить товариствам, що зареєстровано в Росії.

Військовий аналітик В’ячеслав Целуйко запевняє: українській владі дуже важко вплинути на ситуацію. У результаті фейкові повідомлення можуть надходити місяцями, а то й роками.

 В’ячеслав Целуйко, військовий аналітик
 Если звонок идет из-за границы, то, опять-таки, человеку можно не прятаться. То есть, мало выяснить, что звонок был из, допустим, Панамы. Вы не можете противодействовать этому. Звонят из Панамы или из Тамбова. И что дальше? Наша полиция не может же послать группу захвата в Панаму. 

У такому разі нові технології не є головним інструментом, каже аналітик. У якості прикладу наводить США, які можуть впливати на терористів і з-за кордону. Чоловік запевняє: мотиви можуть бути не тільки політичними чи комерційними.

В’ячеслав Целуйко, військовий аналітик
 Ирландская республиканская армия проводила свои акции с помощью телефонного минирования. Точнее, звонили в полицию и предупреждали о том, что есть взрывчатка и взрывчатку находили. Таким образом, им удавалось избегать жертв среди населения, при этом демонстрировать свои возможности. Были, конечно, и иные ситуации, когда более радикальная часть Ирландии позвонила — людей эвакуировали. Они подсчитали, куда людей эвакуировали и взорвали вторую бомбу там. 

Думки харків’ян про можливість теракту різняться.

Юрій, харків’янин
Я думаю, что это все фейк. Баловство, самое настоящее баловство.  Я думаю, что службы безопасности в Харькове настолько профессиональны, что они не допустят, чтобы что-то было заминировано. 

Ігор, харків’янин
 Придурков на свете хватает.- То есть? — Да, все может быть. 

Юрист Роман Чумак запевняє: якщо людині надійшло повідомлення про замінування, вона не зобов’язана нікого про це сповіщати, адже не має на те вагомих підстав. Втім, у разі приховування реальних доказів підготовки злочину, загрожує штраф або умовний строк.

 Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»
 Якщо ж особа не повідомить в правоохоронні органи про те, що йдеться підготовка до вчинення злочину, за це дійсно передбачена кримінальна відповідальність. Але дуже важко довести вину особи, оскільки, дійсно, особа може не знати, що це повідомлення є підставою для вчинення злочину. 

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Масові «замінування» у Харкові: експерти розповіли, чому поліції не вдається викрити зловмисників (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 21 июня 2019 в 21:12;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Хибні повідомлення про масові мінування поліцейські отримують регулярно, починаючи з кінця квітня".