• Вт 19.03.2024
  • Харьков  +5°С
  • USD 38.97
  • EUR 42.45

Спроби фальсифікації та агресія: в «Опорі»розповіли про вибори у Харкові» (відео)

Общество   
Спроби фальсифікації та агресія: в «Опорі»розповіли про вибори у Харкові» (відео)

Представники Громадської мережі «Опора» підвели підсумки виборчої кампанії на Харківщині.

Координатор спостереження за голосуванням Микола Зінченко підкреслив: цього року вибори до парламенту виявилися чи не «найбруднішими». А от явка на дільницях стала найнижчою за всю історію незалежності України.

Микола Зінченко, координатор спостереження ГМ «Опора»
Ми не спостерігали такої великої кількості матеріалів з ознаками «чорного піару» проти кандидатів, які балотуються в мажоритарних округах. Кожен день ледь не про кожного кандидата знаходились якісь провокативні матеріали, Хтось проводив якісь фейкові розслідування. Наприклад, з приводу того, чи поганий той чи інший кандидат. 

Також в «Опорі» заявили про випадки порушення законодавства членами комісій. Ось це — кадри агресії до офіційної спостерігачки. Жінка помітила як члени виборчої комісії виправляли дані у протоколі, знаходячись в автомобілі.

Я снимаю потому что я вижу, что у вас в машине происходит. Что вы делаете?!Вы выписываете протокол в автомобиле. Вы не трезвый! 

Наступні кадри відзняті за присутності поліцейського.

Скажите, пожалуйста, чем вы сейчас занимаетесь? — Я извиняюсь. Не снимайте, мы уже едем. — Извиняюсь, можно сотрудника полиции сюда, на секунду? Подождите, подождите! Куда вы собираетесь уезжать? — Ми їдемо вже на дільницю. 

Я извиняюсь, можно вызвать сюда следственно-оперативную группу, потому что только что, на ваших глазах, комиссия производила фальсификацию избирательной документации. 

У інших виборчих комісіях «Опора» також фіксувала випадки спроб переписування. Наприклад, у представниці ДВК спостерігачка побачила печатку.

Что это у Вас такое? Печать в руках? У Вас печать, говорю, в руках? Показываем-показываем. — Печать. — А зачем Вы привезли печать с собой? Не-не, после этого вы уже никуда отсюда не пойдете. 

Микола Зінченко, координатор спостереження ГМ «Опора»
 Закон чітко вказує на те, що печатка обов’язково має залишатися в сейфі дільничної виборчої комісії. А фальсифікація документів виборчих — це кримінальна справа. І члени комісії досить часто цього, в принципі, не розуміють. І порушують закон, щоб швидше здати всю документацію та швидше дістатися додому. 

В «Опорі» зазначили, що найбільш проблемним став округ 169 — це Київський та частина Московського району Харкова. Там, окрім повідомлення про мінування, виявлено низку інших порушень. Серед них і дії так званих «активістів», які допомагали людям голосувати, знаходячись разом із ними у виборчих кабінках, кажуть в громадській мережі «Опора».

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Спроби фальсифікації та агресія: в «Опорі»розповіли про вибори у Харкові» (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 22 июля 2019 в 18:31;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что " Харківські представники громадської мережі «Опора» вважають хід передвиборчої кампанії «найбруднішим» за всю історію незалежності України".