• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

Дві тисяч учасників та дві з половиною тисячі копів: ось таким був перший «KharkivPride» (відео)

Культура   
Дві тисяч учасників та дві з половиною тисячі копів: ось таким був перший «KharkivPride» (відео)

Молодь з прапорами ЛГБТ-спільноти пройшлася маршем, закликаючи до рівності та толерантності.

Паралельно відбувався пікет проти так званих «нетрадиційних» відносин. Сутичок у цей день уникнути не вдалося.

Харків для всіх — безпека для всіх. Зараз у самому центрі міста проходить перший «KharkivPride». Більше тисячі людей з лозунгами та різнокольоровою символікою в оточенні не меншої кількості копів крокують від станиції майданом свободи. Заздалегідь на ходу зареєструвалися трохи більше тисячі людей. По закінченню організатори назвали цифру в три рази вищу. Акцію відвідали не тільки харків’яни.

Соня, студентка
Я взагалі-то з Донецьку. Навчаюсь у Києві і приїхала на «KharkivPride».

Хода планувалася від станції метро «Університет» до Майдана Конституції. Проте, керівництво Нацполіції умовило організаторів, що рух вздовж найбільшої площі міста буде безпечнішим. По периметру майдану Свободи вишикувалися правоохоронці. Перед тим, як увійти в колону — кожен проходив через металошукач та огляд поліцією. Учасники заходу стали у довгу чергу, яка почалася від палацу дитячої та юнацької творчості. Учасники параду з плакатами, прапорами лгбт-спільноти та різнокольоровою символікою пройшлися площею, скандувавши заклики до рівності та толерантності.

Карина, харків’янка
Я, как девушка, которая встречается с парнем — вышла на прайд за права всех людей. Все имеют право быть любимыми, любить и никак не дискриминироваться ни по каким признакам.

Свою думку з приводу акції висловили і представники релігійних спільнот.

За живим парканом, який створила поліція, знаходилися представники націоналістичних організацій. Вони виступали проти проведення прайду. Радікали розгорнули власну акцію, де звинувачували поліцію за підтримку. На початку їм вдалося вихопити та побити чотирьох учасників параду, а потім накидати курячих яєць у натовп. За металевим парканом стояли небайдужі містяни. Деякі бранилися, деякі — співали молитви.

Тетяна, харків’янка
Пусть займутся спортом, пользу для государства. Откроют что-то в науке, или я не знаю, в чём. 

Паралельно із маршем відбулася акція на підтримку традиційних сімейних цінностей. Її учасники прийшли в безликих масках, яку вони назвали «маска громадянина». За їхніми словами — це символ того, що вони мають намір берегти українські цінності.

Євген Шкирков, організатор маршу «За традиційні сімейні цінності»
Поностью мирное, без каких-либо силовых вмешательств. Не показываем никаких флагов, полит. организаций. Мы — просто граждане.

По закінченню заходу найбільш яскравих учасників вивезли автобусами до віддаленої станції метро. Задля безпеки інших перекрили метро «Університет». Довелося задіяти правоохоронців з інших регіонів: Дніпра, Полтави, Запоріжжя. Була присутня Нацгвардія, МВС, бійці батальону «ТОР» та спецпризначенці. Проте сутички все ж трапилися.

В соцмережах з’явилось повідомлення хлопця, якого жорстоко побили, з поясненням ситуації. За його словами, він гуляв з дівчиною і коли їй почала загрожувати небезпека — заступився за неї, за що й отримав стусанів. Неспокійна ситуація почала переміщатися вулицею Сумською, перейшла на Римарську. «Праві» радикали пускали в хід кулаки, камені, сльозоточивий газ та петарди. Постраждали двоє поліцейських. Одного з них з опіками очей доставили до лікарні. Сімнадцять активістів заарештували та відправили до райвідділку Шевченківського району. За фактами порушень публічного порядку відкрито два кримінальних провадження.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Дві тисяч учасників та дві з половиною тисячі копів: ось таким був перший «KharkivPride» (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 16 сентября 2019 в 17:59;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Молодь з прапорами ЛГБТ-спільноти пройшлася маршем, закликаючи до рівності та толерантності.".