• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

На майдані Свободи кращому курсанту ХНУВС вручили меч британського принца (відео)

Общество   
На майдані Свободи кращому курсанту ХНУВС вручили меч британського принца (відео)

86 курсантів льотного факультету випускаються з університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Відмінників нагороджують золотими медалями та відзнаками.

Серед них 22-річний Олексій Ждєд. Хлопець згадує: доклав усіх зусиль, щоб стати найкращим курсантом цьогорічного випуску.

Олексій Ждєд, випускник ХНУПС
Отримав відзнаку із золотою медаллю за відмінне навчання та меч британського принца, що приїжджав до нашого університету та подарував оригінал цього меча нашому факультету. Його копію виготовляють кожного року та надають найкращому випускнику.

 

Олексій розповідає: до цього вчився у львівському військовому ліцеї, який теж закінчив із золотою медаллю. Каже, що за 5 років в університеті допомагали та підтримували батьки та викладачі. Тож навчання давалося йому легко.

Олексій Ждєд, випускник ХНУПС
Вперше я піднявся в небо не пасажиром, а вже пілотом. Я склав усі екзамени. Після цього — в кабіну. Думав, що я вивчив все, підготовлений. Думав: «Зараз буде все як у книжці написано». Але так як в книжці написано буває дуже-дуже рідко. Тому це для мене було неочікувано і з усім доводилося справлятися.

 

Підтримати хлопця прийшли його близькі. Батько — полковник у відставці. Згадує, що с дитинства Олексій був серйозним, спокійним та цілеспрямованим. Ділиться, що стати льотчиком сина підштовхнув друг родини.

Олександр Ждєд, батько випускника

Он ему говорит: «Леш, ну ты куда собираешься поступать?». Он на меня смотрит, я говорю: «Ну, иди к нам в академию на артиллерию». А друг говорит: «А ты лучше поступай в Харьков. Я в Харькове учился. Город хороший, домой приедешь». И спрашивает: «А куда ты хочешь? Иди лучше в летчики».

За словами заступника начальника університету Костянтина Васюти, цьогоріч майже всі випускники вільно володіють англійською. Також зазначає, що лише в Україні готують льотчиків третього класу.

Костянтин Васюта, заступник начальника ХНУПС

Усі випускники льотного факультету, які є льотчиками тактичної авіації, вони всі отримали сьогодні третій клас. Це свідчить про те, що коли вони прийдуть у війська, після двох льотних змін вони вже мають право й зобов’язання заступити на бойове чергування. 

 

Також на честь свята на майдані виставили військову техніку.

Ніколь Костенко, кореспондентка

Окрім зенітних установок та вертольотів на майдані представлений літак, на якому курсанти проходили практику. Ось на цьому Л-39 майбутні льотчики вперше підіймалися в небо.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «На майдані Свободи кращому курсанту ХНУВС вручили меч британського принца (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 25 октября 2019 в 16:35;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "86 курсантів льотного факультету випускаються з університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Відмінників нагороджують золотими медалями та відзнаками.".