• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +13°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

На одній з центральних вулиць Харкова збираються створити творчий простір (відео)

Харьков   
На одній з центральних вулиць Харкова збираються створити творчий простір (відео)

Вулиця Максиміліанівська знаходиться в центрі Харкова і виходить на Пушкінську. Вона почала забудовуватись у вісімдесятих роках дев’ятнадцятого століття і свою назву отримала на честь землевласника Максиміліана Раупаха. Нещодавно мешканці вулиці організувалися та оголосили відкритий конкурс на створення тут творчого простору.

 

Леонід Рубаненко, співзасновник творчого об’єднання «Гостинна на Дворянській»
Ця вулиця має досить великі тротуари за шириною і справа, і з лівого боку. Що дозволяє облаштувати на тих тротуарах ділянки, майданчики будь-якого призначення. 

 

 

 

Олена Верекомська, кореспондентка
На вулиці протяжністю лише 300 метрів — 9 девять історичних будівель, художня галерея і сад скульптур. У майбутньому тут з’являться нові артоб’єкти. 

 

 

Наразі всі історичні будівлі на вулиці потребують реставрації, вважає краєзнавець Михайло Красиков. Тож, на його думку, проєкт має допомогти їхньому відновленню. Зокрема, на вулиці є маєток у романо-готичному стилі архітектора Олексія Бекетова. Належав він професорові Харківського імператорського університету, досліднику-орнітологу Миколі Сомову.

 

Михайло Красиков, краєзнавець
У ньому дуже добре збереглися і екстер’єр, і інтер’єр частково. Там і двері, і вікна автентичні. Але дійсно існує проблема. Оскільки на межі 80-90 років зникла під час чергового ремонту вежа. І будинок стал надзвичайно спаплюженим.

 

Конкурс проводиться за підтримки мера. До участі запросили усіх охочих. Подавати пропозиції можна буде до восьмого січня. Переможці отримають грошові премії та можливість реалізувати свої проєкти.

 

Ірина Хіжняк, консультантка-координаторка ГО «Культурно-історичний центр «Відродження»
Одержати проєктні пропозиції по комплексній реконструкції вулиці Максиміліанівської під туристичний, культуротворчий і торгівельно-виставковий центр. 

 

Правнучка відомого архітектора Олена Рофе-Бекетова відмічає: така самоорганізація може стати прикладом для інших.

Олена Рофе-Бекетова, учасниця ініціативної групи Save Kharkiv
Інша справа, що для цього проєкту, або будь-якого іншого, має бути оцінка органів охорони культурної спадщини, органів департаменту архітектури облдержадміністрації, фахівців з музеєзнавства. 

Питання, яке залишається для активістів відкритим, — в історичній будівлі під номером двадцять два знаходиться Генконсульство Росії.

Автор: Олена Верекомська
Популярно

Вы читали новость: «На одній з центральних вулиць Харкова збираються створити творчий простір (відео)»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 5 ноября 2019 в 16:39;
  • Корреспондент Олена Верекомська в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Нещодавно мешканці вулиці Максиміліанівська організувалися та оголосили відкритий конкурс на створення тут творчого простору.".