• Ср 24.04.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.59
  • EUR 42.26

На Харківщині не вщухає скандал між газовиками і мешканцями ОТГ (відео)

Общество   
На Харківщині не вщухає скандал між газовиками і мешканцями ОТГ (відео)

У Мереф’янській громаді люди борються з діяльністю газової компанії, представники якої не показують жодних документів на проведення робіт.

 

Світлана Єченіна, кореспондентка

Запекла боротьба точиться у Мереф’янській ОТГ між місцевими мешканцям та фірмою з видобутку газа. Люди кажуть: діяльність компанії руйнує їхні домівки та забруднює воду, а представники фірми, в свою чергу, від таких звинувачень відхрещуються і звинувачують місцевих мешканців у тому, що вони псують їхнє обладнання. Що до чого – спробуємо розібратися. 

 

Проїхати територією громади спокійно не вдається. Дорогою від Мерефи до селища Нижня Озеряна двічі трапляються місцеві, що перекривають дорогу і блокують проїзд автівкам газовиків.

Вы на каком основании находитесь тут? Да подождите, не закрывайте двери.

Люди розповідають: замовником геологічної розвідки для подальшого буріння свердловин виступає фірма «Укргазвидобуток», а підрядник – білоруська компанія. Їхнє обладнання місцеві не шкодують.

 

Пока на работе на огороде попротягивали хозяева провода. Убираем, все мы убираем ужас. Смотрите, что делается ни конца, ни края.

 

 

Люди кажуть: діяльність газовиків виходить за межі спецдозволу. Ось ці дроти лежать менше ніж за 100 метрів від житлових будинків.

Дмитро, місцевий мешканець
Это вот те датчики, они делаются, устанавливаются по кругу и потом они, грубо говоря, маленькое землетрясение и они показывают где, что, как. Это датчики, это центральный провод.

Протистояння почалося минулого літа. Тоді в ОТГ вперше почали досліджувати грунт, щоб у подальшому видобувати сланцевий газ. Тоді планували пробурити чотири свердловини. Тож зараза, кажуть місцеві, добре розуміють за що борються.

Валентина, мешканка Мерефи

Помимо того, что нитриты в воде в 100 раз превышают норму, нам детей не в чем купать. Нас этой воды хотят лишить, чтоб у нас ее вообще не было. У нас вечерами дрожат стены, потому что делают взрывы. Все для людей.

 

 

Володимир Зинченко, мешканець с. Нижня Озеряна

Они 100 метров перед двором били цими компресорами і після того дом у таких ниточних. Шо тепер мені делать? Ось, ось і так весь дом. І воно і верхом і під низом. От він потріскався.

 

 

Тож ще влітку, громада вирішила заборонити будь-які роботи. Зібрали 3 тисячі підписів і депутати прийняли рішення, які забороняють сейсморозвідку, видобуток газу та пересування важкої техніки по території всієї ОТГ. Газовикам таке не сподобалося і почалася судова тяганина. Зараз Полтавський суд скасував дію заборон, проте рішення поки не вступило в силу і громада має час на апеляцію. Тим часом, ніяких робіт бути не повинно — це місцеві розповіли підрядникові на зустрічі і показали відповідні документи. Той вирішив зателефонувати в «Укргазвидобуток».

 

С их стороны я услышал вполне законные претензии по поводу производства работ и вижу очень агрессивно настенных людей.

«Укргазвидобуток»: Если Вы примите на себя расходы, убытки по простоям порядка до 5 тысяч евро в сутки и дождемся решения суда – то мы делаем соглашение и приостанавливаем эти работы. Потому что для нас решение суда –это не аргумент для того, чтобы останавливать работы.

 

Люди додають: коли фахівці почали досліджування грунту жодного дозволу їм не показали. Обділили цими подробицями і Мереф’янську міськраду.

 

Вадим Зибнев, перший заступник Мереф’янського міського голови

Нас только уведомили о том, поставили в известность, что компанія «Белорусь нефть» будет проводить данные изыскательные работы. Направили письмо никаких документов на то, что они имеют право проводить какие-либо работы нам не предоставляли.

 

А поки копи майже щодня фіксують правопорушення з боку білоруської фірми і вносять відомості до ЄРДР за статтею «Самоправство».

 

Вікторія Зінов’єва, старша інспекторка сектору моніторингу ГУНП у Харківській області

Дана стаття карається штрафом до 50 неоподаткованих доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 3х місяців. 

 

До вирішення проблемного питання долучилася і облдержадміністрація. Чиновники перевіряють спецпризначення, що має «Укргазвидобуток».

 

Андрій Тимчук, директор департаменту екології та природних ресурсів ХОДА

Какие-нибудь результаты этих проверок есть? Только инициированы. Вчера буквально написаны эти письма и они направлены в Киев.

 

 

За останньою інформацією від місцевих мешканців, білоруський підрядник попросив людей не псувати обладнання, а натомість пообіцяв відмовитися від цього замовлення. Проте чи відступиться від своїх намірів замовник і чи виграють селяни апеляційний суд поки ніхто не знає.

Автор: Світлана Єченіна
Популярно

Вы читали новость: «На Харківщині не вщухає скандал між газовиками і мешканцями ОТГ (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 26 февраля 2020 в 16:26;
  • Корреспондент Світлана Єченіна в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Мереф’янській громаді люди борються з діяльністю газової компанії, представники якої не показують жодних документів на проведення робіт".