• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

У Харкові аналізи донорів перевіряють на унікальному апараті (відео)

Общество   
У Харкові аналізи донорів перевіряють на унікальному апараті (відео)

В обласному центрі заготівлі та переробки плазми посилили перевірку донорів. Їх консультують лікарі-терапевти, а також вивчають аналізи крові на унікальному експрес-апараті.

Ніколь Костенко, кореспондентка

Перед тим, як здати плазму, кожному пацієнту роблять клінічний аналіз крові. Її досліджують на наявність хвороб за 25 параметрами. Результат можна отримати всього лише за 30 секунд.

На цьому ж апараті друкуються результати аналізів, і донор повертається до терапевта, аби їх розшифрували. Вердикт лікарі оголошують одразу.

Якщо пацієнт здоровий, йому дозволяється здати плазму. Таку процедуру пройшла й 20-річна студентка Катерина Свічкар. Дівчина прийшла до центру вдруге. Вважає, що такі перевірки здоров’я для донорів необхідні, особливо в період поширення різних інфекцій. Але зазначає, що паніці щодо поширення коронавірусу в Україні не піддається.

Катерина Свічкар, донорка

То, что сейчас носят маски… Это вообще не помогает. Потому что маски только для болеющих людей. А здоровые зачем носят, я не знаю. Если вдруг какие-то будут похожие симптомы, то к врачу можно обратиться, а так не вижу смысла. Меряли давление, ЧСС, спрашивали про заболевания, операции, перенесенные ОРВИ в недавнем времени, менструацию.

Але не всі донори притримуються такої ж думки, зазначають фахівці центру. І хоча в закладі проводяться превентивні заходи, наприклад, ввели електронний запис клієнтів, аби люди менше контактували у черзі, у перший же день карантину в місті їх стало значно менше, констатують лікарі.

Галина Сіроштан, директорка Харківського обласного центру заготівлі та переробки плазми «Харків-Плазма»

Ми намагаємося в цей період, в період карантину, зробити так, щоб менше контактували люди, які приходять на донацію. Я хочу ще раз підкреслити: ми не лікуємо, але ми можемо запідозрити те чи інше захворювання.

Фахівці розповідають: у разі виявлення в аналізах донора будь-якої хвороби терапевти одразу викликатимуть бригаду екстреної медичної допомоги. Це робитимуть для подальшої перевірки на коронавірус.

Марина Баєва, лікарка-терапевтка Харківського обласного центру заготівлі та переробки плазми «Харків-Плазма»

Мы сообщаем это своему непосредственному руководству и направляем донора в лечебное учреждение. Это инфекционное. Вызов соответствующей бригады и направление человека, у которого может быть такой диагноз, непосредственно в специализированное лечебное учреждение.

Фахівці центру додають: зробити аналіз крові на такому унікальному апараті можуть тільки донори закладу. Але у виключних випадках, коли є підозра на захворювання, перевіритися зможуть й інші пацієнти.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові аналізи донорів перевіряють на унікальному апараті (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 16 марта 2020 в 19:37;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "В обласному центрі заготівлі та переробки плазми посилили перевірку донорів. Їх консультують лікарі-терапевти, а також вивчають аналізи крові на унікальному експрес-апараті".