• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +17°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Держкіно, УКФ, Інститут книги під ударом: Уряд скорочує видатки на культуру

Общество   
Держкіно, УКФ, Інститут книги під ударом: Уряд скорочує видатки на культуру

Мінфін України підготував рішення щодо секвестру держбюджету. Урізатимуть видатки на культурні проекти. Фактично, Мінкультури залишають лише видатки на зарплатню.

Таку інформацію оприлюднив у Facebook голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики нардеп Олександр Ткаченко:

«Це смерть для всієї креативної індустрії. Сотні тисяч людей залишаться без роботи. Зусилля витрачені для росту та розвитку культурних сфер, яких вдалося досягнути за останні роки, зійдуть нанівець. Ми відкинемось на кілька років назад.

Мова йде про фактичну ліквідацію діяльності Держкіно, УКФ, Інституту книги, програми «зшивання країни», діяльності творчих спілок, туризму, реставраційних робіт по захисту історико- культурної спадщини, програм інформполітики тощо.

Хочу нагадати, що в період кризи, єдине, що об’єднує всю націю – це культура. І перед прийняттям таких рішень, Мінфін зобов’язаний був проконсультуватись з депутатами та профільним міністерством.

Розумію, що сьогодні ми стоїмо перед викликом під назвою «коронавірус». І для порятунку життів людей потрібно знайти додаткове фінансування. Але будь-які рішення мають оцінюватись в довгостроковій перспективі та особливо їхні наслідки.»

25 березня відбулося засідання Комітету гуманітарної та інформаційної політики в режимі онлайн. В наслідок зустрічі було створено і оприлюднено

Заяву Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики:

«Нам стало відомо, що Міністерство фінансів сьогодні вносить зміни в бюджет, зокрема, урізає фінансування всіх напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. Залишаються лише видатки на утримання – тобто зарплатню.

Фінансування хочуть позбавити:
Держкіно – 750 млн. грн.
Український культурний фонд – 500 млн. грн.
Інститут книги – 150 млн. грн.
Туризм – 240 млн. грн.

Крім того, витрати на програму «зшивання країни», реставраційні роботи по захисту історико- культурної спадщини, програм інформполітики — на суму понад 500 млн. грн. Не відомо наразі як уріжуть фінансування спорту.

Наголошуємо, що такий крок призведе до кризи і стагнації креативних індустрій країни, втрати тисяч робочих місць.

Ми розуміємо, що в ситуації з розповсюдженням коронавірусу і необхідності залучати додаткові кошти для боротьби з вірусом, необхідно переглядати бюджет. Проте, будь-які кроки мають обговорюватись з депутатами профільного комітету та з залученням представників міністерства.

Ми закликаємо Мінфін утриматись від прийняття рішень до проведення консультацій. Ми готові оперативно увійти в діалог і напрацювати рішення, які не призведуть до краху культурної сфери нашої держави.»

Читайте також: «Депутати ледве не скасували мовні квоти радіо та телебачення»

 

Популярно

Вы читали новость: «Держкіно, УКФ, Інститут книги під ударом: Уряд скорочує видатки на культуру»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 25 марта 2020 в 18:06;
  • Корреспондент в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Мінфін України підготував рішення щодо секвестру держбюджету. Урізатимуть видатки на культурні проекти. Фактично, Мінкультури залишають лише видатки на зарплатню. Таку…".