• Пт 17.05.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.43
  • EUR 42.85

«Світ очима харків’ян»: Нова Зеландія майже поборола коронавірус (відео)

Мир   
«Світ очима харків’ян»: Нова Зеландія майже поборола коронавірус (відео)

Уряд Нової Зеландії з початком розповсюдження країною COVID-19 ввів жорсткий карантин. Вже через 2 місяці острівна країна вийшла на фінальну пряму у боротьбі із коронавірусом.

Артем Листопад, кореспондент

«Нова Зеландія уникла найгіршого, але повинна продовжувати боротися із вірусом» — заявила прем’єрка острівної країни. У державі ввели жорсткі карантинні обмеження. Чи допомогли вони у боротьбі із COVID-19 – розповімо у спецпроєкті «Світ очима харків’ян»

У вересні 2014-го харків’янка Катерина Несмєлова разом із родиною переїхала до Нової Зеландії. Тож пандемію коронавірусу жінка зустріла в острівній країні. Вже наприкінці березня влада Нової Зеландії ввела жорсткі обмеження на рівні Ізраїлю та Індії.

Катерина Несмєлова, мешканка Нової Зеландії

Не можна було нікуди ходити. Ти повинен був жити виключно в межах своєї бульбашки. Найнеобхідніше працювало. Тільки супермаркети, заправочні станції тощо. Навіть прогулянки до сусіднього району були заборонені.

Та вже наприкінці квітня влада послабила карантин з четвертого до третього рівня, розповідає Катерина. Відкрили школи для учнів, чиї батьки являються стратегічними працівниками. Пожвавився бізнес – ресторани стали готувати їжу на виніс.

Люди почали повертатися на свої робочі місця. Але, за словами мешканки Нової Зеландії, деякі обмеження залишили в силі. Наприклад, не стали відкривати ринки та непродовольчі магазини.

Катерина Несмєлова, мешканка Нової Зеландії

Як ви бачите, люди тут вже майже гадають, що зараз другий рівень. Тому вони розслабилися, навіть купаються. Отак от.

Нещодавно влада Нової Зеландії прийняла чергове рішення – послабити карантин до другого рівня. Громадяни майже повернулися до звичного життя, каже Катерина. Громадський транспорт розпочав курсувати для всіх громадян, а не тільки для представників стратегічних професій.

Людям дали свободу на пересування, хоча раніше за такі порушення дійсно штрафували, зазначає жінка.

Катерина Несмєлова, мешканка Нової Зеландії

Тут, наприклад, дуже багато серферів. На 4 рівні не можна було серфити взагалі. І одна людина 200 кілометрів проїхала на байку для того щоб посерфити. Там її спіймала поліція і оштрафувала. Такий був дуже кумедний випадок.

Наразі кафе та ресторани розпочали повноцінну роботу, але за умови регулювання кількості відвідувачів. На пляжах знову можна купатися, однак роблять це не всі, бо прохолодно, розповідає Катерина.

 

У Новій Зеландії вже пізня осінь – через два тижні очікують зиму. Масковий режим рекомендований, але не обов’язковий.

Катерина Несмєлова, мешканка Нової Зеландії

Що мені дуже сподобалося, що якщо десь є якісь люди, які не можуть піти кудись чи вони є в групі ризику, то є об’яви, що якщо у вас є якісь проблеми – ми вам привеземо їжу, тільки скажіть.

Людям, які залишилися через карантин без заробітку, держава фінансово допомагає. Платять від 290 до 590 новозеландських доларів на тиждень, повідомляють місцеві ЗМІ. Тоді як мінімальна зарплатня в країні складає близько 2500 новозеландських доларів в місяць. Як зазначає Катерина, існує також підтримка для бізнесу.

 

Нова Зеландія на фінальній прямій боротьби із коронавірусом, стверджують місцеві урядовці. За минулу добу там не підтвердили жодного випадку захворювання. А всього у країні зареєстрували понад тисячу хворих на COVID-19. Від вірусу померла 21 людина.

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: ««Світ очима харків’ян»: Нова Зеландія майже поборола коронавірус (відео)»; из категории Мир на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 20 мая 2020 в 19:19;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Уряд Нової Зеландії з початком розповсюдження країною COVID-19 ввів жорсткий карантин. Вже через 2 місяці острівна країна вийшла на фінальну пряму у боротьбі із коронавірусом".