• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +13°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Харків’янка обурюється, що повинна купляти підручники для доньки-першокласниці (відео)

Общество   
Харків’янка обурюється, що повинна купляти підручники для доньки-першокласниці (відео)

У Харкові жінка не задоволена тим, що повинна купляти навчальні матеріали для доньки-першокласниці. За її словами, спочатку керівництво навчального закладу пообіцяло видати безкоштовно підручники з бібліотеки. Але потім оприлюднило список книг, які необхідно купити. Як таку ситуацію коментують юристи — розповімо далі.

Любов Орхімович — мешканка Індустріального району Харкова. Цьогоріч її донька має піти до першого класу школи номер сімдесят. Жінка розповідає: коли подавала документи до навчального закладу, керівництво запропонувало обрати між класом, де всі книги мають купувати батьки та тим, де їх видадуть із бібліотеки. Проте, як стверджує мама дівчинки, на обіцяні безкоштовні підручники нової української школи вона розраховувала дарма.

Любов Орхімович, мати майбутньої першокласниці

Все одно треба здавати гроші на зошити, як вони сказали. Я запитала: «Підручники все ж таки безкоштовні?». — «Так, підручники безкоштовні, буквар». Далі нічого не перечислялося. 

За словами жінки, в школі доповіли: всі навчальні додатки купуватимуть оптом у знайомого поставника. Окрім зошитів та прописів, батьки також мають здати гроші на підручник вартістю триста гривень.

На одному з харківських книжкових ринків середня вартість прописів та навчальних зошитів п’ятнадцять гривень. Однак ті, які мають купити батьки для першачків у сімдесятій школі, коштують дорожче.

Оксана, продачиня

Цена 60 гривен комплекта. Идет 1-я и 2-я часть. От 10-ти штук, если вы берете на класс — это по 48 гривен. 20% скидочка. 

Ціна чотирьох зошитів з математики, про які розповідала Любов, —  сто дев’яносто гривень. Оптом буде на 20% дешевше. Телефоном класна керівниця першокласників необхідність закупати підручники не прокоментувала.

Інна Мамєдова, класна керівниця 1-го классу школи №70

Вы понимаете, что я в отпуске и меня не было, я никакими вопросами не владею. 

Юристка Людмила Третякова пояснює: примушувати батьків купляти книги, навчальні матеріали або не допускати дітей до навчання, якщо в них немає підручників, у державній школі не мають права.

Людмила Третякова, юристка юридичної компанії «Арес»

У нас есть Конституция Украины, закон об образовании, который гарантирует, что полное и среднее образование у нас на безоплатной основе и также есть письмо 2018 года на сайте Министерства образовании, в котором указано, что родителям школа не имеет права принуждать их покупать какие-то канцтовары, учебники.

Юристка додає: батьки мають право відксерокопіювати підручники або завантажити їх у електронному форматі. Якщо в школі у цьому відмовлять, люди можуть зателефонувати на гарячу лінію Міністерства освіти. А от звертатися до правоохоронців немає сенсу, бо вони такими питаннями не займатимуться, зазначають юристи.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «Харків’янка обурюється, що повинна купляти підручники для доньки-першокласниці (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 9 июля 2020 в 16:14;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові жінка не задоволена тим, що повинна купляти навчальні матеріали для доньки-першокласниці".