• Чт 18.04.2024
  • Харьков  +18°С
  • USD 39.55
  • EUR 42.06

Харків’яни знову мітингували проти «коксохіму», а екоінспеція вже подала документи до суду (відео)

Общество   
Харків’яни знову мітингували проти «коксохіму», а екоінспеція вже подала документи до суду (відео)

Біля Харківської облдержадміністрації — пікет. Близько сотні людей знову вимагають знести коксовий завод.

Обурюються, що викиди шкодять навколишньому середовищу та здоров’ю містян.

Сергій, учасник пікету

Мне кажется, проще переделать его под современное какое-то оборудование, чтобы оно не приносило такой вред. Либо же его перенести куда-то далеко, хотя оно так же будет травить природу, и это тоже плохо. Может его вообще можно закрыть, но тогда люди останутся без работы — это тоже плохо.

Співорганізаторка заходу Олена Решетько нарікає: живе за 1,5 кілометра від підприємства. Вона та її донька хворіють на бронхіальну астму. Жінка стверджує: ще два роки тому закордонні фахівці провели дослідження довкілля в районі заводу. Запевняє, що результати — невтішні.

Олена Решетько, співорганізаторка пікету

Тут диоксин, синильная кислота, сероводород, ДДТ даже нашли в речном иле, нашли цинк, ртуть, кадмий.

В облдержадміністрації коментують: про проблему знають. Пояснюють, що вони мають право лише контролювати ситуацію, а от сприяти припиненню роботи підприємства здатні інші установи, зокрема Держекоінспекція.

Дмитро Топчій, заступник начальника управління департаменту захисту довкілля та природокористування ХОДА

20 вересня Державна екологічна інспекція здійснила перевірку зазначеного підприємства. Після чого Держекоінспекція, за наявною облдержадміністрації інформацією, нараховує зараз збитки та подала вже матеріали до адміністративного суду про зупинку зазначеного підприємства.

На Коксовому заводі «Новомет» знайшли низку порушень, через це двох його представників загалом оштрафували на 272 гривні. В обласній екоінспекції нам обіцяли розповісти подробиці перевірки майже тиждень. Врешті відповідати на інформаційний запит відмовилися. Розміром штрафу голова Держекоінспекції Андрій Мальований незадоволений. На своїй сторінці у Facebook він зазначає, що найближчим часом цю суму мають збільшити.

Андрій Мальовий, голова Державної екологічної інспекції України

Це неприпустимо! Уявіть собі, завод димить майже цілодобово, отруює харків’ян, а за законом покарання мізерні. Зараз спеціалісти Держекоінспекції переглядають штрафи і готують проєкти змін до нормативно-правових актів, щоб підвищити покарання.

Напередодні в уряді затвердили законопроєкт щодо контролю забруднення середовища. Великі підприємства повинні будуть виконувати заходи для зменшення негативного впливу на довкілля. За даними Інституту оцінки та вимірювання показників здоров’я, у 2016 році внаслідок забруднення повітря в Україні померли 58 тисяч людей.

Роман Абрамовський, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України

Ми запровадимо цей дозвіл у разі схвалення закону Верховною Радою до кінця 2021 року. І вже з 2022 року підприємства енергетики, після підприємства металообробки по галузях промисловості будуть отримувати такий інтегрований дозвіл.

Чи закриють «коксохім» — наразі невідомо. В облдержадміністрації лише зазначили, що процес цей не зі швидких.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Харків’яни знову мітингували проти «коксохіму», а екоінспеція вже подала документи до суду (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 24 сентября 2020 в 16:06;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Біля Харківської облдержадміністрації відбувся пікет. Близько сотні людей знову вимагають знести коксовий завод.".