• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +15°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Замість дядька Чорномора — церква: у сквері біля ПК ХЕМЗ завершився перший етап реконструкції (відео)

Общество   
Замість дядька Чорномора — церква: у сквері біля ПК ХЕМЗ завершився перший етап реконструкції (відео)

Урни, клумби і лавки. Перший етап реконструкції біля палацу культури «ХЕМЗ» завершено.

У сквері біля Палацу культури ХЕМЗ, який донедавна був відомий містянам чудернацьким пам’ятником — величезною головою дядька Чорномора, завершили перший етап реконструкції. Від міфічного персонажа там не лишилося і сліду, але відтепер там є дитячий майданчик, клумба, освітлення, урни й лавки. Відкриття пройшло урочисто з конкурсами та розважальною програмою для дітей.

Виконана лише перша частина робіт, бо на місці того самого Чорномора ще має з’явитися храм, сорок метрів заввишки і лише десять вшир.

Павло Чечельницький, заслужений архітектор України, автор проєкту церкви 

Надо было бы еще выше. Он утонет среди этих домов. Наша задача вписать. По современным нормам каждый храм должен являться доминантой.

Поява храму символізуватиме пам’ять про церкву, яка стояла неподалік до 1937 року й була підірвана за наказом НКВС.

Онуфрій, керуючий Харківською єпархією УПЦ Московського патріархату 

Мы сегодня написали еще одну историю для нашего города Харькова, для наших верующих, нашей церкви.

Коли у травні про це стало відомо широкому загалу, новина викликала бурхливу реакцію як серед місцевих, так і серед краєзнавців. Адже релігійна споруда має з’явитися не на тому самому місці, де вона знаходилася раніше, а в кількохстах метрах від нього.

Володимир Володимирович, краєзнавець-любитель

Я возмущен, что не по существу все это делается. Церковь была на той стороне, а вот это был дом трудолюбия. Царь еще построил.

Від ідеї збудувати храм висотою з 16-поверхівку міськрада не відмовилася. Перший заступник мера Ігор Терехов зазначив, що вони доклали багато зусиль, аби повернути цей майданчик до комунальної власності. Мовляв, попередні власники прагнули звести тут супермаркет.

Ігор Терехов, перший заступник міського голови Харкова

Этим сквером будут пользоваться не только жители Московского района, но и жители Слободского района. В следующие выходные мы планируем открыть бульвар Юрьева, а через выходные — парк Зеленый Гай.

Завершити реконструкцію скверу планують наступного року. Наразі, за даними активістів-антикорупціонерів, вже витратили 8,7 мільйонів гривень з міського бюджету. Загальний кошторис — понад 40 мільйонів. Церкву зводитимуть не за бюджетні, а за залучені кошти.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Замість дядька Чорномора — церква: у сквері біля ПК ХЕМЗ завершився перший етап реконструкції (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 6 октября 2020 в 16:26;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Урни, клумби і лавки. Перший етап реконструкції біля палацу культури «ХЕМЗ» завершено".