• Вт 23.04.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.78
  • EUR 42.31

Учбова пожежа у харківському університеті: рятувальники ліквідували полум’я за 40 хвилин (відео)

Общество   
Учбова пожежа у харківському університеті: рятувальники ліквідували полум’я за 40 хвилин (відео)

 Рятувальники практикувалися у спеціальному вогневому тренажері. Відпрацьовувати професійні дії та вміння незабаром будуть і курсанти вишу.

Вікторія Яковенко, кореспондентка

Це — вогневий тренажер, який призначено для підготовки пожежників. Тут усе максимально наближено до реальності, запевняють надзвичайники. Зараз рятувальники намагаються загасити пожежу всередині приміщення.

Ось якщо спостерігати, то вже стінки контейнера прогрілися до 80 градусів назовні. Уявіть собі, яка там температура всередині.

Пожежу локалізували приблизно за 15 хвилин, ліквідували за 40. Один із рятувальників та одночасно викладач Дмитро Дубінін розповідає: у тренажері відпрацювали процесс розвідки полум’я. Потім повторили правила відкривання дверей приміщення.

За словами фахівця, це один з найголовніших факторів, від якого залежить безпека пожежних. Також працювали із тепловізором, аби розшукати постраждалих.

Дмитро Дубінін, доцент кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт НУЦЗУ

Ми заходили навприсядки, тобто нагнувшись. Тому, що є розподіл температури по контейнеру. Такий розподіл температури є і в приміщенні. І якщо у вогневому контейнері температура тут 600, може бути і більше. То знизу, десь 20-30 см воно буде десь до 100 градусів Цельсію.

Вогневий тренажер розробили в університеті цивільного захисту за допомогою співфінансування Міністерства закордонних справ Польщі. У виші запевняють: тепер зможуть відпрацьовувати різні види та етапи пожеж. Окрім гасіння полум’я в будівлі, на тренуваннях рятувальники ліквідували виток газу з цистерни.

Андрій Лісняк, начальник кафедри пожежної тактики аварійно-рятувальних робіт НУЦЗУ

Газ треба не гасити. Газ треба перекрити. Якщо газ погас, він буде випаровуватися, якась іскра і він знову вибухне. Нам це допускати непотрібно. Треба перекрити, щоб перекрити треба добратися до затворної арматури. Але тепле випаровування дуже щільне, туди підійти просто так дуже складно.

Практикуватися у вогневому тренажері зможуть курсанти 2-4 курсів.

Олег Назаров, проректор з навчальної та методичної роботи НУЦЗУ 

Будь-які ситуації, які можуть траплятися у практичній діяльності. Тому, це планові заняття, не так що ми захотіли і провели. Все це регламентовано, з дотриманням техніки безпеки і тих знань, вмінь навичок, які повинні набути наші студенти.

Курсант 4 курсу Валентин уважно слідкував за діями своїх викладачів. Адже, він також сьогодні гаситиме пожежу у вогневому тренажері. Зізнається: трохи моторошно.

Валентин Тертишний, курсант 4-го курсу НУЦЗУ

Тому що температура велика, але жага. Хочеться звичайно. Враження дуже гарні, тому що ми ще не зустрічалися з таким тренажером.

Перед початком тренувань із курсантами проведуть теоретичні навчання, аби детально розповісти як діяти у різних надзвичайних ситуаціях.

Автор: Вікторія Яковенко
Популярно

Новости по теме:


Вы читали новость: «Учбова пожежа у харківському університеті: рятувальники ліквідували полум’я за 40 хвилин (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 26 ноября 2020 в 15:45;
  • Корреспондент Вікторія Яковенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Рятувальники практикувалися у спеціальному вогневому тренажері".