• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Сесії замість Кернеса може проводити головуючий: депутати внесли зміни до регламенту міськради (відео)

Общество   
Сесії замість Кернеса може проводити головуючий: депутати внесли зміни до регламенту міськради (відео)

У Харкові депутати міськради старого скликання збиралися на сесію.

Ніколь Костенко, кореспондентка 

У Харкові — остання цьогоріч сесія міськради. Із перервою у три місяці сьогодні вона відбулася без мера Геннадія Кернеса. Депутати старого скликання розглянули 24 питання. Одне з основних — формування бюджету на наступний рік, а от із резонансних — зміни до регламенту. Як все було — зараз розповім.

Першим питанням депутати розглядають бюджет на наступний рік. Директорка департаменту бюджету й фінансів Тетяна Таукешева акцентує: кошти розподілили з урахуванням складної епідемічної та економічної ситуації.

Тетяна Таукешева, директорка департаменту бюджету і фінансів Харківської міськради 

Расходы на здравоохранение увеличены против прошлого года на 19,4%. И составят 459,8 миллиона гривен. Реконструкция Харьковского зоологического парка — 177,4 миллиона. Строительство двух станций — Державинской и Одесской, приобретение передвижного состава — 325,1 миллиона.

На інфраструктуру виділили 3,9 мільярди гривень, на освіту — понад 3 мільярди, на культуру — 680 мільйонів, на ремонт житлового фонду — 698, а на будівництво доріг — 807. Загалом, констатує Таукешева, і доходи , і видатки бюджету складатимуть понад 15,6 мільярдів гривень. Тобто він бездефіцитний.

Ігор Черняк, депутат Харківської міськради 

У мене виникає питання, наскільки взагалі законно нам із вами ухвалювати бюджет для тієї громади, інтереси якої за законом ми не представляємо. Якщо ми уважно подивимося той проєкт бюджету, який нам було запропоновано, то ми побачимо не те, що не збільшення видатків на медицину, а ми побачимо зменшення видатків на медицину в порівнянні з 2020 роком. На медицину ми передбачаємо на 23 мільйони менше, ніж у минулому році.

Ігор Терехов, перший заступник Харківського міського голови

Мы обязаны принять этот бюджет. Совершенен ли он? Ответ: нет, конечно несовершенен, но в мире нет ничего совершенного. Будет ли он изменяться? Ответ: да, конечно, он будет изменяться.

Тож врешті депутати все ж підтримали запропонований бюджет.

Олександр Новак, секретар Харківської міськради

Рішення підтримано, я дякую депутатам.

Також депутати розглядали зміни до регламенту. Аби на першій сесії вже нового скликання – у випадку відсутності Кернеса — було можливо обрати головуючого або президію. Однак низка депутатів виступили проти таких нововведень.

Андрій Лесик, ексдепутат Харківської міськради

Проведение сегодняшней сессии — незаконно. И вносить изменения в регламент тоже нецелесообразно, потому что скоро соберутся депутаты 8 созыва и они уже второй сессией внесут изменения в регламент и примут его.

Ігор Черняк, депутат Харківської міськради

Право обирати президію в ради виникає по закону, коли міський голова не зареєстрований, і є відповідне рішення міської виборчої комісії. Ми зараз ще видумуємо кандидатуру якогось головуючого. Ось я перечитав закон, я не знаю, що це за зверь такий.

Секретар міськради Олександр Новак стверджує: закон не порушують.

Олександр Новак, секретар Харківської міськради

У частині 11 передбачено, що якщо рада скликається за пропозицією певної частини депутатів, то саме депутати визначають, хто відкриває сесію, а на пленарному засіданні обирається головуючий.

Депутати також підтримали зміни до регламенту. Але юрист Роман Чумак наголошує: законодавство не передбачає можливість обирати на сесії головуючого. Мовляв, це вигадали у Харкові.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Якщо обраний голова міський не зареєстрований відповідно до закону, то тимчасово функції його може виконувати президія, яка обирається з числа депутатів. І саме президія головує на відповідній сесії міськради. Станом на сьогодні законодавство не містить відповіді, що ж робити, якщо обраний міський голова зареєстрований, але не може взяти участь у першій сесії.

Юрист додає: хто стане головуючим, який проводитиме першу сесію нового скликання у разі відсутності Кернеса, ймовірно вирішать новообрані депутати напередодні пленарного засідання, але вже наступного року. Сьогодні, відповідаючи на питання журналістів, Ігор Терехов не назвав жодного кандидата.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «Сесії замість Кернеса може проводити головуючий: депутати внесли зміни до регламенту міськради (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 2 декабря 2020 в 18:55;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "У Харкові депутати міськради старого скликання збиралися на сесію".