• Вс 28.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

«Війна для нас — це сновидіння»: військовий кореспондент Мстислав Чернов презентував роман у Харкові (відео)

Культура   
«Війна для нас — це сновидіння»: військовий кореспондент Мстислав Чернов презентував роман у Харкові (відео)

Свій роман письменник почав писати ще 9 років тому, але ключову роль зіграли події на Донбасі, де з початку бойових дій перебував кореспондент.

Василиса Степаненко, кореспондентка

«Часи сновидінь». Міжнародний журналіст Мстислав Чернов представляє свій перший роман у Харкові. Книга присвячена подіям на Донбасі, де з початку бойових дій перебував та інформував весь світ кореспондент. Символічно презентація відбувається в будинку «Слово».

«Війна для нас — це сновидіння. Це кошмар, від якого ми не можемо прокинутись». Кореспондент The Associated Press Мстислав Чернов працював в Україні, Сирії, Іраку, Секторі Гази, Білорусі, Нагірному Карабаху. Тобто переважно в зонах конфліктів загалом у 40 країнах. Написанню дебютного роману журналіст присвятив ((8)) вісім років. У рідному місті харків’янин занурює слухачів у власні інтимні спогади, десятки історій болю та сили.

Мстислав Чернов, автор книги «Часи сновидінь»

Мені хотілося сказати про те, що саме відчуває людина, коли вона опиняється в середині цієї «м’ясорубки». Чи вона може щось змінити, чи вона не може щось змінити, що вона саме почуває. Для мене це завжди почуття сновидіння.

Головними героями роману стали чотири людини: дівчина, яка потрапила в пастку в окупованому Слов’янську; лікар, що в цю пастку вирушив свідомо, через муки совісті; жінка, яка шукає сімейного щастя з учасником боїв на Донбасі, а також талановитий юнак, приречений на смерть від раку. Усіх героїв об’єднує самотність та жага любові. А ще – війна, зазначає автор.

Мстислав Чернов, автор книги «Часи сновидінь»

Немає справжньої грані між війною та миром. Між любов’ю та ненавистю. Між реальністю та сновидінням. Так само, де закінчується один герой, починається інший. Інколи важко зрозуміти чиї це думки.

Автор каже, що вів щоденники у дорозі та навіть в окопах, щоб одразу фіксувати моменти. Потім збирав та поєднував матеріал. Довго шукав свій стиль та знайшов його.

Мстислав Чернов, автор книги «Часи сновидінь»

Мені здається, що я відчуваю менше, тому що я бачив забагато страждань і забагато смерті. Ти не дозволяєш собі відчувати багато, але ти дозволяєш писати про це.

Презентація відбулась у квартирі репресованого публіциста Петра Лісового. Саме тут мешкають учасники Літературної резиденції «Слово». На місяць митці з різних міст заселяють цю квартиру та працюють над своїми творами. Також у приміщені проходять квартирники. Автори читають вірші, а прихильники мають змогу поспілкуватися із письменниками. Мстислав Чернов зазначив, що для нього було важливо презентувати роман саме в Харкові.

Тетяна Пилипчук, заступниця директора Харківського літературного музею

Ми вирішили, що в такий спосіб можна продовжувати цю історію культурної революції 20-х років. Розповідати не тільки про той Харків, а, власне, продовжувати українську літературу тут, у Харкові.

Відвідати захід можна було лише за попередньою реєстрацією, через карантинні обмеження.

Анна Власенко, відвідувачка презентації

Я розумію, що це більш художня книга в певний момент. Однак, у той же час, це все ж переживання подій, через які ми проходимо всі як країна.

 

Оксана Харченко, відвідувачка презентації

Для меня это что-то новое. Конечно, что-то болезненное задевает. Потому что мы с мужем преподавали и нас вынудили покинуть Крым.

Нещодавно Мстислав підписав контракт з нью-йоркським видавництвом, і незабаром книга вийде англійською. Наразі письменник працює над двома новими романами й зазначає, що на цьому зупинятися не збирається.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: ««Війна для нас — це сновидіння»: військовий кореспондент Мстислав Чернов презентував роман у Харкові (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 16 марта 2021 в 18:53;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Свій роман письменник почав писати ще 9 років тому, але ключову роль зіграли події на Донбасі, де з початку бойових дій перебував кореспондент".