• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

У Харкові порушників ПДР почали штрафувати за новими правилами (відео)

Общество   
У Харкові порушників ПДР почали штрафувати за новими правилами (відео)

Підвищені штрафи та до 12 років за ґратами. В Україні почав діяти новий закон щодо правил дорожнього руху.

Ніколь Костенко, кореспондентка

17 березня в Україні почав діяти новий закон щодо порушень ПДР. Відповідальність за їхнє недотримання посилили не тільки для водіїв, а й велосипедистів, мотоциклістів і навіть пішоходів. Чи знають про це харків’яни та як на дорогах працюють патрульні — ходімо з’ясуємо.

Відтепер велосипедисти-порушники мають сплачувати 340 гривень. Підвищили штрафи й для пішоходів — за перехід на «червоний» чи в невстановленому місці.

Патрульний

За це передбачена адміністративна відповідальність. Із сьогоднішнього дня штраф буде складати 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А саме — 255 гривень.

Раніше нетверезих керманичів очікував штраф у 10,2 гривень. Наразі ж суму збільшили до 17 тисяч за перший випадок та до 34 тисяч — за повторний, розповідають у патрульній поліції. Та додають: зросли штрафи й щодо тих, хто не має прав.

Дмитро Гайдук, речник Управління патрульної поліції в Харківській області

Якщо особа взагалі не отримувала посвідчення водія, їй загрожує санкція в сумі 3400 гривень. Якщо особа позбавлена права керування, санкція передбачає суму штрафу 20400 гривень. У разі повторного протягом року аналогічного правопорушення — 40800 гривень штрафу.

За друге порушення можливе оплатне вилучення – це коли авто продають на аукціоні, а гроші повертають власнику. Якщо водій втретє сів за кермо напідпитку, продовжує Гайдук, на нього очікує штраф до 51 тисячі, адмінарешт до 15 діб та конфіскація автівки. Цього разу безоплатна. Як і раніше, за перший проступок водіїв позбавлятимуть прав на рік. Однак відтепер у разі повторного порушення терміни будуть сумуватися.

Дмитро Гайдук, речник Управління патрульної поліції в Харківській області

Не можна було позбавити водія більш ніж передбачено найбільшою статтею, за яку притягається водій, а зараз, із 17 березня, весь термін, на який було позбавлено права керування за різними статтями, буде сумуватися.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомляв, що минулоріч у ДТП загинули більше 3554 українців. Тепер очікують, що смертність на дорогах зменшиться на 15%.

Антон Геращенко, заступник міністра внутрішніх справ України

За минулий рік 129 тисяч людей були затримані за керування у стані алкогольного сп’яніння. Штраф 10 тисяч 200 гривень не зупиняє.  Але головне, що минулого року ми зупинили 9,5 тисяч людей, які повторно сіли за кермо у стані алкогольного сп’яніння. Ті люди, які не розуміють, що вони створюють загрозу і для себе, і для інших учасників дорожнього руху — хай вони не їздять.

Брати Шатохіни, підполковник ДСНС Дмитро Азарєнков та його 15-річна донька Анастасія, жінка, збита на острівці безпеки на проспекті Гагаріна, яка так і не дочекалася «зеленого». Усі вони — жертви резонансних ДТП, які сталися в Харкові через нетверезих водіїв. Юрист Роман Чумак згадує: минулоріч нардепи вже намагалися посилити відповідальність. Окрім підвищених штрафів передбачалося й кримінальне покарання.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Але президент скасував цей прийнятий закон. Цікавою новинкою є те, що станом на сьогодні уникнути відповідальності у зв’язку з так званим закінченням строку притягнення до відповідальності, який раніше був 3 місяці, вже не вийде, оскільки законодавці збільшили цей строк до 1 року, тобто фактично це означає, що порушник буде покараний.

Відтепер у залежності від кількості жертв у аварії п’яному водієві може загрожувати до 12 років тюрми. Перевірятимуть керманичів на тверезість за допомогою Drager, пояснює Чумак. Робити це поліціянти можуть без понятих, за допомогою відеофіксації.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»

Якщо водій має сумніви або відмовляється — він має пройти обстеження в найближчому медичному закладі. Всім ми рекомендуємо: якщо вас зупинили й ви точно знаєте, що ви не вживали алкогольних або інших заборонених речовин — будь ласка, просіть про те, щоб дане обстеження відбулося в медзакладі.

За даними патрульної поліції, лише за перші два місяці на Харківщині зафіксували майже 2 тисячі ДТП. В Україні ж за цей період 692 аварій сталися за вини підхмелених керманичів, в яких загинули чи травмувалися 121 людина.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові порушників ПДР почали штрафувати за новими правилами (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 17 марта 2021 в 19:19;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Підвищені штрафи та до 12 років за ґратами. В Україні почав діяти новий закон щодо правил дорожнього руху".