• Чт 25.04.2024
  • Харьков  +14°С
  • USD 39.47
  • EUR 42.18

Харківська фрідайверка стала триразовою чемпіонкою України

Спорт   
Харківська фрідайверка стала триразовою чемпіонкою України

Вперше за 20 років у Харкові відбувся чемпіонат України з фрідайвінгу за участю кращих спортсменів. Більша частина золотих медалей дісталась господарям чемпіонату.

Фрідайвінг асоціюється із пірнанням на глибину у відкритій воді. Рекордсменка світу і Європи з цього виду Наталія Жаркова каже: головне — це тренування дихання. А різниця — у відсутності глибинного тиску і можливості піднятись на поверхню води в будь-який момент.

Наталія Жаркова, чемпіонка і рекордсменка світу й Європи

Це такі етапи: затримка дихання на поверхні на час, потім — затримка дихання в динаміці, в довжину ти пірнаєш. Ластами вчишся користуватися, або так, без ластів. Якщо хочеш — пірнаєш потім на глибину, там ще додається тиск.

Харків’янка Єлизавета Вакарєва має титули у швидкісному плаванні в ластах, але у змаганнях із фрідайвінгу брала участь вперше. І одразу — золотий дубль, перші місця у видах витривалості і швидкості. Проте пріоритет спортсменка залишає за своїм коронним видом.

Єлизавета Вакарєва, дворазова чемпіонка України з фрідайвінгу

На задержке дыхания очень тяжело плыть, ты работаешь сквозь какую-то преграду в голове. И я думаю, последующие дистанции в скоростном плавании в ластах я буду плыть быстрее.

Киянин Денис Грубін спеціалізується на плаванні з аквалангом і участь в чемпіонаті з фрідайвінгу також брав вперше. Зізнається: під час карантину дуже скучив за змаганнями, тому вирішив спробувати. Поновив національний рекорд, але вважає — це не межа.

Денис Грубін, рекордсмен України з фрідайвінгу

Время, признаюсь, слабое. Можно еще две секунды скидывать смело. А две секунды — это уже призы на чемпионате мира, я за результатами следил, мониторил.

Окрім чемпіонату з фрідайвінгу, у тій же воді відбулась національна юнацька першість із плавання в ластах. У підводному спорті теж іде децентралізація, каже президент федерації. Нинішній пул змагань у Харкові — це «проба пера».

Станіслав Предко, президент федерації підводного спорту України

Международная федерация заинтересована, чтобы Украина брала международные соревнования. То есть, мы поднимемся выше — будем брать в Киев и в регионы, если захотят и смогут, международные соревнования, а регионы будут проводить региональные и всеукраинские.

Найбільший внесок у медальну скарбничку збірної Харківської області на чемпіонаті України з фрідайвінгу зробила Катерина Садурська. У минулому — учасниця збірної України із синхронного плавання перемогла у трьох дисциплінах і встановила два національні рекорди.

Автор: Олександр Григоров
Популярно

Вы читали новость: «Харківська фрідайверка стала триразовою чемпіонкою України»; из категории Спорт на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 5 апреля 2021 в 15:41;
  • Корреспондент Олександр Григоров в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Вперше за 20 років у Харкові відбувся чемпіонат України з фрідайвінгу за участю кращих спортсменів. Більша частина золотих медалей дісталась господарям чемпіонату".