• Сб 27.04.2024
  • Харьков  +16°С
  • USD 39.67
  • EUR 42.52

Реклама, що не псує вид будівель: харків’яни підтримали петицію на сайті міськради

Харьков   
Реклама, що не псує вид будівель: харків’яни підтримали петицію на сайті міськради

Прибрати надокучливу і недоречну рекламу, а також вивіски з історичної частини Харкова. Із таким проханням містяни звернулися до мерії. 

Василиса Степаненко, кореспондентка

Яскрава реклама в центрі міста на думку деяких харків’ян заважає насолоджуватися красою архітектури. На сайті міськради набрала необхідні п’ять тисяч підписів петиція про створення дизайн-коду. Що це означає, дізнаємося в експертів.

Петиція набрала необхідну кількість підписів майже за два місяці. ЇЇ автор вважає, що реклама, різноманітні вивіски та банери псують красу міста, тож запропонував створити дизайн-код. У соцмережах почали публікувати світлини Харкова фасадів без усього строннього.

Владислав Кулик, міський дизайнер, експерт із публічної інфраструктури

Можна пройтись будь-якою вулицею й подивитись, що вивіски та рекламні фасади стають важливіші, ніж сама вулиця.

Міський дизайнер Владислав Кулик підтримує створення дизайн-коду. Експерт пояснює, що фактично цей документ містить перелік певних правил щодо впорядкування та формування естетики зовнішнього вигляду міста та його функціональності.

Владислав Кулик, міський дизайнер, експерт з публічної інфраструктури

Майже в усіх європейських країнах ти не можеш повісити кондиціонер на фасад. Навіть якщо це твій приватний будинок. Ти його власник, але місто не дасть тобі цього зробити, тому що цей кондиціонер псує частинку цього міста.

Експерт зазначає: в багатьох українських містах вже декілька років розробляють дизайн-коди. Так, наприклад, представники бізнесу створюють рекламу та вивіски, які не псують зовнішній вигляд міста.

Владислав Кулик, міський дизайнер, експерт з публічної інфраструктури

На цьому візуальному смітті непомітно важливої інформації. Не помітні світлофори, не помітні знаки, не помітні вказівники навігації. Наприклад, зараз ми будь-який будинок виберемо. Серед всіх цих вивісок спробуйте швидко відшукати табличку з назвою вулиці.

Архітекторка та членкиня ініціативної групи #SaveKharkiv Катерина Кублицька вважає, що дизайн-код сприяє збереженню індивідуальності міста, яку Харків потроху втрачає. Також документ полегшив би роботу комунальним службам, додає експертка.

Катерина Кублицька, архітекторка

В якому є схеми, як все чітко повинно виглядати. В якому вказано, як поводитися з фасадами. Наприклад, чи можна фарбувати цегляний фасад чи фасад із плитки.

 

Владислав Кулик, міський дизайнер, експерт з публічної інфраструктури

Головна проблема в Харкові, що немає політичної волі керівництва міста для того, щоб ці правила існували та дотримувалися. Формально в Харкові є документи багаторічної давнини, які впорядковують рекламу на різних вулицях. Проблема в тому, що їх ніхто не дотримується.

Наразі петиція — на розгляді. Як зазначено на сайті міськради, відповідь має бути не пізніше десяти робочих днів від дня оприлюднення інформації про початок процесу.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: «Реклама, що не псує вид будівель: харків’яни підтримали петицію на сайті міськради»; из категории Харьков на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 14 апреля 2021 в 15:42;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Прибрати надокучливу і недоречну рекламу, а також вивіски з історичної частини Харкова. Із таким проханням містяни звернулися до мерії".