• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Найбільший у світі фестиваль екологічного плакату відкрився у Харкові (відео)

Культура   
Найбільший у світі фестиваль екологічного плакату відкрився у Харкові (відео)

Близько тисячі робіт представили дизайнери з різних країн й присвятили їх змінам, які відбуваються у світі.

Василиса Степаненко, кореспондентка

У ЄрміловЦентрі — відкриття XI Трієнале. Цьогоріч на фестивалі представлені близько тисячі робіт дизайнерів із 53 країн світу. Окрім друкованих плакатів тут можна побачити й «живі» картинки.

 

Міжнародний фестиваль екологічного плакату «4-й блок» бере свій початок у 1991 й проходить у Харкові що три роки. Отримав назву на честь четвертого реактора, що вибухнув на Чорнобильській АЕС у 1986. Один із засновників, харківський дизайнер Олег Векленко був ліквідатором аварії. Щоразу в межах фестивалю митці зі всього світу представляють плакати на тему екології та захисту навколишнього середовища. Цьогоріч виставка присвячена змінам, яких зазнало людство за останній час.

Олег Векленко, президент та артдиректор проєкту «4-й блок»

Пандемія, вона все змінила враз. Ми довго йшли до цифрового бачення світу. А тут відразу раз і всі пішли в інтернет. Усі спілкуються через Zoom. З одного боку це важко, а з іншого це дуже класно.

 

Марія Мануйленко, координаторка проєкту «4-й блок»

Мы старались в этом фестивале не говорить о том, что всё плохо. Мы хотели наоборот найти какой-то баланс между виртуальной реальностью и реальной жизнью.

 

Цьогоріч дизайнери представили плакати в п’яти номінаціях: «Екологічна свідомість», «Ізоляція», «Анімаційний плакат», «Худпром 100», «Чорнобиль-Фукусіма: 35-10».

Марія Мануйленко, координаторка проєкту «4-й блок»

Этот год — годовщина, 35 лет с момента аварии на Чернобыльской АЭС и 10 лет Фукусиме. Это самая главная номинация.

У межах фестивального конкурсу серед переможців — лише двоє українців. Один із них — студент Харківської академії дизайну та мистецтв Давид Нанiашвiлi — став першим у номінації «Ізоляція».

Давид Нанiашвiлi, студент Харківської державної академії дизайну та мистецтв

В целом, если говорить, это про эмоции, которые были во время изоляции, про давление.

Основною локацією фестивалю став ЕрміловЦентр. Частина робіт представлена на подвір’ї Каразінського університету. У межах фестивалю в Чорнобильській історичній майстерні відкриється оновлена виставка, присвячена річниці катастрофи. А в академії дизайну та мистецтв представлять одразу три експозиції до 100-річчя навчального закладу.

Наталія Іванова, директорка центру сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр»

Це емоційно дуже насичена виставка. Багато робіт присвячено саме темі коронавірусу, пандемії, екологічній безпеці, звичайно, безпеці людини.

 

Через епідеміологічну ситуацію центр закритий для відвідувачів. Тож відкриття фестивалю відбулося у прямому етері, що також, вважають куратори, стало символічним доповненням експозиції. Над створенням онлайн-екскурсії працювала команда з понад десяти людей.

Анна Мудра, режисерка прямої трансляції

У нас есть несколько операторов в прямом эфире. Сегодня это было четыре камеры, которые по очереди я включала. Давала какие-то задания, какие-то задачи, они их делали. Сейчас — да, когда люди дома — это единственный способ прикоснутся к искусству, не выходя из дома.

Фестиваль триватиме до 16 травня. Подивитися онлайн-екскурсію можна буде в соцмережах центру. Організатори не виключають, що епідеміологічна ситуація дозволить приймати відвідувачів. Проте зараз містяни можуть відвідати тільки вуличні локації.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: «Найбільший у світі фестиваль екологічного плакату відкрився у Харкові (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 23 апреля 2021 в 16:09;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Близько тисячі робіт представили дизайнери з різних країн й присвятили їх змінам, які відбуваються у світі".