• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +14°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Ртутні термометри, батарейки та лампи: у Харкові еко-автобус збиратиме небезпечні відходи

Общество   
Ртутні термометри, батарейки та лампи: у Харкові еко-автобус збиратиме небезпечні відходи

Харків’яни зможуть здавати на утилізацію небезпечні побутові відходи. Для цього у місті встановлять спеціальні контейнери, а збиратиме їх еко-автобус.

Василиса Степаненко, кореспондентка

Зовсім скоро Харковом їздитиме ось такий еко-автобус. Транспорт буде збирати небезпечні побутові відходи по місту. Куди далі їх направлятимуть — розповім.

 

Юрій Суярко, директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами»

Сам автобус герметично обшитий всередині спеціальними матеріалами. Можна в будь-який час зробити його дезінфекцію.

Ртутні термометри, батарейки, люмінесцентні та енергозберігаючі лампи. Все це харків’яни найближчим часом зможуть здавати на утилізацію. Авторка проєкту та виконавча директорка громадської організації «Добра воля» Ксенія Томановська зазначає, що така потреба серед містян існує давно. Кілька років їхні волонтери організовували акції по збору таких відходів разом із ліцензованими підприємствами, але цього було замало, каже жінка.

Ксенія Томановська, авторка проєкту, виконавча директорка ГО «Добра воля»

Там міститься ртуть. Батарейки це багатокомпонентні взагалі відходи. Там багато хімічних речовин містяться, які треба також утилізувати правильно. Окрім того, що вони можуть досить довго лежати на полігоні, вони будуть забруднювати ґрунти, ґрунтові води, повітря.

Проєкт «Нам не до лампочки» переміг у програмі «Громадський бюджет» та отримав фінансування в майже 1,5 мільйона гривень. Підтримало його комунальне підприємство “Муніципальна компанія поводження з відходами». Тож частину відходів будуть утилізуватися саме на новому Дергачівському полігоні, який планують відкрити до Дня міста.

Юрій Суярко, директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами»

Лампочки будуть утилізуватися у нас на спеціальному обладнані. Термометри будуть відправлятися на спеціалізовані підприємства на утилізацію. Батарейки будуть збиратися й після того, як ми зберемо якусь кількість, ми будемо направляти їх до Румунії на утилізацію.

По місту встановлять спеціальні контейнери для небезпечних відходів, які потім збиратиме еко-автобус. Волонтери допомагатимуть харків’янам правильно їх сортувати.

Юрій Суярко, директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами»

Ми розмістимо спеціалізовані контейнери біля місць, куди приходитимуть харків’яни, де їм буде зручно приносити всі ці небезпечні відходи. Ми розробляємо маршрут, по якому буде пересуватися еко-автобус. Це маршрут буде в кожному районі міста.

 

Ксенія Томановська, авторка проєкту, виконавча директорка ГО «Добра воля»

Перше, що хочу зауважити термометри прийматимуться тільки цілісні. Тобто якщо всередині порвалася ртуть. Мабуть ви бачили, коли ртуть розділилися на шкалі на декілька відрізків. Тобто він не працює, але цілий. Його можна буде віддавати в контейнери але лише у власному пакуванні.

Запустити проєкт планують у травні, адже наразі комунальне підприємство отримує ліцензію на поводження з небезпечними відходами.

Автор: Василиса Степаненко
Популярно

Вы читали новость: «Ртутні термометри, батарейки та лампи: у Харкові еко-автобус збиратиме небезпечні відходи»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 26 апреля 2021 в 16:35;
  • Корреспондент Василиса Степаненко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Харків’яни зможуть здавати на утилізацію небезпечні побутові відходи. Для цього у місті встановлять спеціальні контейнери, а збиратиме їх еко-автобус. Василиса…".