• Чт 28.03.2024
  • Харьков  +12°С
  • USD 39.23
  • EUR 42.44

Водохреще-2021: які наслідки може мати купання у крижаній воді без підготовки

Общество   

Артем Листопад, кореспондент
Зараз на водоймі у Безлюдівці — нелюдно. Але вже завтра, на Водохреще, вірогідно, охочих скупатися буде вдосталь. Адже, кажуть досвідчені моржі, займатися цим краще, коли на вулиці міцний мороз.

А ми допомагаємо Спартаку Медведєву облаштувати ополонку. Чоловік займається моржуванням два роки. Каже: один раз занурився і затягнуло.

Спартак Медведєв, морж
В любом случае, это тренировка. Так же как вот физический спорт, точно так же. Единоразово это никакого толку не несет. Каждый день я купаюсь, бывает через день. То есть, постоянно нужно тренироваться.

Чоловік розпочинає купатися восени, коли вода стає холодною. Та найбільше адреналіну отримує взимку. Тож міцні морози цими вихідними для Спартака стали радістю.

Спартак Медведєв, морж
Чувства невероятные. Их не передать словами. Я думаю, что любой человек, которых хотя бы раз купался на Крещение… И этот «один раз» у меня длится всю зиму, каждый раз я это ощущаю. К этому нельзя привыкнуть. — Повітря вистачає, легені як? — Да, но опять же, это ж тренированность. Первый раз как я купался — сразу все перехватывает.

Після купання чоловік розігрівається — робить легкі фізичні вправи. Каже, що це важливо робити після процедури, а не до початку занурення. Взагалі не лізти у крижану воду медики закликають людей із захворюваннями серцево-судинної системи, кістково-м’язової та нервової систем. А здоровим не радять занурюватися без підготовки.

Валентина Нагорна, терапевтка, кардіологиня, кандидатка медичних наук
Происходит шок, в организме сбиваются, скажем так, природные датчики. Это большой стресс. И как организм в дальнейшем среагирует на этот стресс — никто не знает. Может кого-то и пронесет. Или он посчитает «та ничего страшного». Что-то потом отдаленно вылезет, и он не будет связывать это с омыванием в ледяной воде.

Занурюватися у крижану воду — це традиція, яка сформувалася наприкінці минулого століття і не відповідає церковним канонам, каже отець Віктор Маринчак.

Отець Віктор Маринчак, настоятель храму Святого Іоана Богослова
Новітня вигадка: купатися саме в день хрещення. Купаються в день хрещення зовсім в інших місяцях і з зовсім іншою метою. Наприклад, на берегах Босфору. Там де Вселенський патріарх править. 

У часи раннього християнства свята Різдва та Хрещення окремо не існували — було Богоявлення, додає Маринчак. Тим не менш, 19 січня існують наступні традиції.

Отець Віктор Маринчак, настоятель храму Святого Іоана Богослова
Іде хресна хода, як завжди ходять хресною ходою до того чи іншого джерела, колодязя і таке інше. Там проводиться освячення води і люди це роблять. Не треба плутати моржування із благочестям. Благочестя тут ніякого нема.

Біля місць для занурення в регіоні «швидкі» чергувати не будуть, повідомили в Центрі екстреної меддопомоги. Однак там будуть знаходитися пункти рятувальників, кажуть у ДСНС.

Євген Василенко, начальник сектора роботи зі ЗМІ ГУ ДСНС у Харківській області
Надходять інформаційні заявки від місцевих органів влади про ті місця, де будуть організовані масові купання та освячення води під час Водохреще. Безпосередньо в місті Харкові буде облаштовано сім таких постів і в Харківській області поки що два, але данні заявки вже надходять.

А за порядком у регіоні слідкуватимуть понад 600 правоохоронців. Із графіком освячення води в Харкові можна ознайомитись на сайті міськради. Усього в переліку — 9 джерел. Також зранку традиційно освятять об’єкти «Водоканалу».

Автор: Артем Листопад
Популярно

Вы читали новость: «Водохреще-2021: які наслідки може мати купання у крижаній воді без підготовки»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 18 января 2021 в 18:58;
  • Корреспондент Артем Листопад в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Артем Листопад, кореспондент Зараз на водоймі у Безлюдівці — нелюдно. Але вже завтра, на Водохреще, вірогідно, охочих скупатися буде вдосталь.…".