• Пт 19.04.2024
  • Харьков  +9°С
  • USD 39.6
  • EUR 42.28

У Харкові представили кінострічку за сценарієм Жадана (відео)

Культура   
У Харкові представили кінострічку за сценарієм Жадана (відео)

Це перша екранізація твору харківського письменника.

Юлія Бойко, кореспондентка

У Харкові представили стрічку «Дике поле». В основі сценарію — бестселер Сергія Жадана «Ворошиловград». Це перша екранізація твору харківського письменника.

За сюжетом головний герой фільму Герман через зникнення брата вперше за багато років приїжджає на рідний Донбас. Там без нагляду залишилась братова стара бензоколонка, яку хочуть відібрати місцеві рекетири.

Події відбуваються в 2010 році. Зняти стрічку про Донбас на Донбасі, за десятки кілометрів від лінії фронту, в тих місцях, про які писав Жадан, коштувало його авторам один мільйон євро. Половину суми виділило Держкіно, а іншу половину збирали по всьому світу. За словами авторів фільму, найскладнішим було підібрати костюми для героїв.

Ярослав Лодигін, автор сценарію та режисер фільму «Дике поле»

Здається, це нещодавно було, начебто у всіх повинні бути речі. А насправді вже ні. Речі, яким вже по 7 років, їх вже викинули. Їх не знайдеш у магазинах, бо вони здаються вже не модними, їх люди повикидали.

Олег Москаленко, виконавець ролі Германа

Тривалий час підбирали костюм для головного героя. Це були якісь кидання з одного боку в інший. Який він має бути — чи якийсь стильний, чи більш діловий, чи супер-простяцький. В результаті відбувся Божий промисел. Прийшов Ярослав на одну з примірок у сорочці, яка власне і була на Германі.

Сергій Жадан опублікував «Ворошиловград» у 2010-му. Роман отримав кілька престижних літературних премій, в тому числі «Краща українська книга десятиліття» від BBC, та був переведений на англійську, польську, французьку, російську та німецьку мови. Творці фільму розповідають, що через обмежений хронометраж багато сцен прийшлося вирізати. Серед них — епізод з футболом.

Ярослав Лодигін, автор сценарію та режисер фільму «Дике поле»

Ми знайшли футболістів дивних, ми знайшли все, щоб знімати цей епізод, ми навіть знайшли гроші його знімати. І коли ми зрозуміли, що сам епізод з футболом триває десь хвилин 40, це просто фільм в фільмі, тоді ми прийняли рішення з болем у серці, що ми маємо відмовитися від цього епізоду.

Епізодичну роль у стрічці зіграв сам Жадан. Письменник каже усього одне слово, нецензурне. В «Дикому полі» таких виразів багато, але в авторському тексті — ще більше.

Ярослав Лодигін, автор сценарію та режисер фільму «Дике поле»

Цей фільм наполовину профінансований Держкіно. Можливо, єдина організація, від якої можна було за старою звичкою чекати якоїсь цензури. Но ніякої цензури ви тут не побачили. Як ми захотіли, так його і зняли, так його і випустили, так його і показуємо. Лише позначаємо, що це фільм для дітей з 16 років. Ніяких обмежень у нас не було. Актори навпаки на початку питали: «Можна, так?», а я кажу: «Так, давай ще».

«Дике поле» виходить у широкий український прокат 8 листопада.

Автор: Юлія Бойко
Популярно

Вы читали новость: «У Харкові представили кінострічку за сценарієм Жадана (відео)»; из категории Культура на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 8 ноября 2018 в 18:31;
  • Корреспондент Юлія Бойко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Це перша екранізація твору харківського письменника".