• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

У парку Горького відзначили свято Івана Купала (відео)

Общество   
У парку Горького відзначили свято Івана Купала (відео)

Народне свято Івана Купала, яке відзначають у ніч на 7 липня, символізує народження літнього сонця.

З цим днем пов’язано багато традицій та обрядів. Улюблені серед дівчат – ворожіння та плетіння вінків, які залишаються популярними і в наші дні.

Світлана Гур’єва, харків’янка
 Считаем, что это чисто традиционный языческий праздник, который очень интересен. Своими обычаями интересными, традициями. Вообще очень интересный праздник. 

 Аріна, харків’янка
В ночь девочки запускали веночки. И загадывали, чтобы у них появился суженый. 

У парку Горького організовані фотозони в етнічному стилі, а на головній сцені виступають народні колективи. На майстер-класах розповідають, як правильно сплести вінок. Охочі можуть зробити свій власноруч. Дівчата прикрашають його різними польовими квітами та стрічками. Згідно зі звичаями, кожна дівчина повинна сплести вінок, поставити у центр свічку й запустити його по воді. Та, чий вінок дістанеться до іншого берега, вдало вийде заміж і довго проживе в щасливому шлюбі.

Олена Леонова, аніматорка
 Нам понадобится сено и нитки. Все дело наработки и рук. Мы перематываем нашу траву или сено ниткой. И таким образом получается у нас венок. Самое главное – это вдохновение, желание творить что-то прекрасное. И вкладывать душу. 

За повір’ям, на Івана Купала особливих властивостей набувають трави. Традиційно у цей день люди збирають рослини. Вважають, що букет з волошок і ромашок допомагає налагодити стосунки в шлюбі, а перев’язані зеленої ниткою листя папороті і будяків оберігають від нічних кошмарів. Також вважається, що деякі квіти можуть наділити людину надзвичайними здібностями.

 Ніколь Костенко, кореспондентка
За повір’ям, лише раз на рік, на Івана Купала, квітне папороть. У різних куточках парку розкидані сім квіток. Той, хто знайде містичну рослину, вилікується від хвороб та стане успішним. 

Цілющими в цей день вважаються вода та вогонь. За традицією, зранку потрібно скупатися в річці, а ввечері стрибнути через вогнище. Багаття розпалюють, коли почне сутеніти. Через вогнище стрибають і закохані. Якщо руки молодих не розімкнуться над вогнем, шлюб буде довгим та щасливим. Харків’яни теж долучилися до народної традиції.

За народними прикметами, у ніч на Івана Купала зникає межа між світом людей та духів. Нечиста сила намагається зіпсувати свято та нашкодити. Тож, щоб відігнати від себе лихо, на святі голосно співають та танцюють до ранку.

Автор: Ніколь Костенко
Популярно

Вы читали новость: «У парку Горького відзначили свято Івана Купала (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 8 июля 2019 в 16:31;
  • Корреспондент Ніколь Костенко в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Народне свято Івана Купала, яке відзначають у ніч на 7 липня, символізує народження літнього сонця".