• Пт 29.03.2024
  • Харьков  +10°С
  • USD 39.22
  • EUR 42.37

Харківське модульне транзитне містечко для біженців з Донбасу може не вистояти взимку (відео)

Общество   
Харківське модульне транзитне містечко для біженців з Донбасу може не вистояти взимку (відео)

Стан металевих конструкцій — аварійний, а термін їхньої придатності закінчився ще у 2017 році.

Вікторія Поджарій — мати п’ятьох малолітніх дітей. Разом із чоловіком переїхали до модульного містечка з Дебальцевого у 2017 році. Жінка згадує, як народжувала дворічну Наталку під свист розриву снарядів. Потім дивом врятувала дітей на новий рік, коли вирішила не йти на відкриття новорічної ялинки, а згодом дізналася про обстріл у центрі міста. Тижнями жили у підвалах, переїжджали, поверталися додому, встановлювали нові вікна, планувати майбутнє під кулями. Зараз повертатися немає куди.

Вікторія Поджарій, переселенка з Дебальцевого
 На данный момент мы там находиться не можем, еще обстрелы идут. Громко. У нас Светлодарск рядом. Постоянный вечерние, утренние обстрелы, вот мы созваниваемся. 

Транзитне містечко населяє 302 біженця з Донбасу. Багатодітні родини, люди з інвалідністю та ті, хто не має, куди повертатися. Нещодавно у міськраді забили на сполох: тимчасові будиночки можуть не вистояти у зимовий період, людей необхідно терміново розселити.

Аліка Піхтерева, кореспондентка
 Модульне містечко облаштували у січні 15 року. Зазвичай, ці металеві конструкції використовують задля відпочинку робітників на будівництві. За технічними документами, їхній термін придатності закінчився ще в середині 17 року. 

Як розповідають люди, харків’яни здають житло переселенцям неохоче,, особливо якщо у родині є малі діти, або люди з інвалідністю. Тетяна — мати підлітка з аутизмом, мешкає у містечку з 2015 року.

 Тетяна, переселенка з Дебальцевого
Мы с мужем ходим, смотрим варианты снять жилье. Но когда я говорю диагноз — они говорят: «нет». Теперь я говорю, что у меня ребенок 5 лет и подросток — 16. Но опять же, цены.

За даними міськради, мешканців попередили про розселення заздалегідь. Кожній родині пропонують варіанти для подальшого проживання. Багатодітним пропонують переїхати до гуртожитку у Дергачах, а інвалідів оселити у пансіонаті для самотніх громадян похилого віку. Але люди бажають залишитися на старих місцях.

Світлана Горбунова-Рубан, заступниця Харківського міського голови
По большому счету мы все ожидали каких-то государственных программ. По строительству социального жилья. Вы же помните эту трогательную историю, когда для сирийских беженцев хотели что-то строить под Киевом. Но люди не дали этого сделать. Реакция была мгновенная. Почему-то для переселенцев из Луганской и Донецкой области такой реакции мы так и не дождались. 

Из семьи забрать инвалида третьей группы, оставить в дом престарелых. Это понятно, что не вариант. Это моя родная мама, мне надо, чтоб она еще жила. Это не вариант, а других вариантов нам не предлагали.

Родини, які не є багатодітними, скаржаться: для них місцева влада нічого не передбачила. 30 серпня у будиночках мають відключити воду та світло. Але заступниця мера запевнила: ситуація з кожним мешканцем вирішуватиметься індивідуально та відповідально.

Автор: Аліка Піхтерева
Популярно

Вы читали новость: «Харківське модульне транзитне містечко для біженців з Донбасу може не вистояти взимку (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 12 июля 2019 в 18:46;
  • Корреспондент Аліка Піхтерева в данной статье раскрывает новостную тему о том, что "Стан металевих конструкцій — аварійний, а термін їхньої придатності закінчився ще у 2017 році".