• Вт 23.04.2024
  • Харьков  +8°С
  • USD 39.78
  • EUR 42.31

В Україні набув чинності закон про державну мову (відео)

Общество   
В Україні набув чинності закон про державну мову (відео)

 Закон про мову передбачає, що українська – єдина державна мова в Україні.

Олена Верекомська, кореспондентка
 В Україні набув чинності мовний закон. Українська стала обов’язковою для використання в публічній сфері. Зокрема, в магазинах з вами мають вітатися так. Доброго дня! Вітаю!Чого бажаєте. 

На повну закон діятиме за 3 роки і буде впроваджуватися поступово. Наприклад, у січні 2021 на українську повинні будуть перейти підприємства у сфері обслуговування.

 Яна Щанова, сомельє
Наші гості спілкуються багатьма мовами: українською, англійською, російською. І ми знаємо про те, що 16 липня вступив в дію закон про мову. І маємо 18 місяців для того, щоб впровадити українську мову в роботу наших салонів. Починаючи зі спілкування з гостем, закінчуючи цінниками. Ми любимо Україну і тому українська мова давно вже з нами. Ми спілкуємось українською мовою з нашими гостями. 

Юристи пояснюють: закон закріплює статус української мови як єдиної державної і спрямований на її підтримку. Водночас його дія не поширюється на приватне спілкування та релігійні обряди.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»
 Закон вступив в силу. Він дуже великий. Стосується передусім того, що всі державні службовці і співробітники взагалі різних підприємств і організацій мають володіти українською мовою. 

Відмічає: володіти українською повинні будуть держслужбовці, депутати, судді, правоохоронці, військові, працівники комунальних підприємств, освітніх та наукових установ, лікарень, поштових відділень, сфер обслуговування та транспорту. Закон також торкнеться ЗМІ: радіо та телебачення. Якщо громадянин зіткнувся з порушенням, він має право зняти це на відео і викликати поліцію. Але притягти до відповідальності зможуть тільки через 18 місяців. Тоді почне діяти відповідна стаття в Адмінкодексі. Розміри штрафів — від 3400 гривень до 11 900 тисяч. Каратимуть безпосередньо порушників, а не роботодавців.

Роман Чумак, керуючий партнер юридичної компанії «Арес»
І перше таке покарання — попередження. Якщо попередження не спрацювало, тоді вже є адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. Але такий штраф буде застосовуватися лише через 3 роки після вступу цього закону. 

Також володіння українською стане обов’язковим для отримання громадянства. Створюється спеціальне відомство — Національна комісія зі стандартів державної мови, яке буде видавати сертифікати, підтверджуючи знання мови. Та посада — Уповноваженого із захисту державної мови.

 Юрій Кохан, філолог
Головне, що потрібен зрозуміти пересічний громадянин України, що це не є, як нам часто говорять, закон про заборону російської мови. Це не є закон про гоніння на російську мову. Тобто абсолютно ніяких гонінь та заборон російської мови, як засобу спілкування цей закон не передбачає. Цей закон спрямований лише на захист української мови як державної. 

Законом передбачені і безкоштовні курси з української.

 Юрій Кохан, філолог
 Вже є до прийняття цього закону існували і безкоштовні, і платні курси української мови. Тому якщо людина захоче її вивчити, то вона знайде де це зробити. Було б бажання.

Автор: Олена Верекомська
Популярно

Вы читали новость: «В Україні набув чинності закон про державну мову (відео)»; из категории Общество на сайте Медиа-группы «Объектив»

  • • Больше свежих новостей из Харькова, Украины и мира на похожие темы у нас на сайте:
  • • Воспользуйтесь поиском на сайте Объектив.TV и обязательно находите новости согласно вашим предпочтениям;
  • • Подписывайтесь на социальные сети Объектив.TV, чтобы узнавать о ключевых событиях в Украине и вашем городе;
  • • Дата публикации материала: 19 июля 2019 в 16:01;
  • Корреспондент Олена Верекомська в данной статье раскрывает новостную тему о том, что " Закон про мову передбачає, що українська – єдина державна мова в Україні".